Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTechnion firar 100 år

För 100 år sedan, 1912, lades grundstenen till det berömda universitetet för teknik och naturvetenskap, Technion, i Haifa. Ett par år senare stod den första byggnaden färdig, men starten gick trögt på grund av de oroliga tiderna, bristen på finansiering och det ottomanska imperiets fall. Först 1924 kunde Technion komma igång på allvar och då tillträdde ingen mindre än professor Albert Einstein som ordförande för universitetets Board of Governors. Idag är Technions jättelika campus på Karmelberget en imponerande anblick - en livfull akademisk stad med 13 000 studenter, lärare och forskare.
Text och bild Stefan Sturesson

De första 100 åren firades med pompa och ståt i samband med årets Board of Governors-möte i juni. Israels mest upphöjda artist just nu, den israelisk-persiska sångerskan Rita Jahanforuz, medverkade med en bejublad konsert, liksom Haifa Symphony Orchestra, som spelade kända Beatles-låtar. Det var en speciell upplevelse att se ortodoxa judar gnida violinen i låtar som "All you need is love".

Till detta fyra dagar långa möte kom representanter från ett 20-tal Technion-sällskap från hela världen. Det svenska sällskapet representerades av artikelförfattaren, som är ordförande, och kassören Jozef Stern. Tillsammans utgör dessa representanter en världsstyrelse som benämns Board of Governors. Under fyra dagar lyssnades till föreläsningar av universitetets ledning och forskare, till exempel den nyligen Nobelprisbelönade Danny Shechtman, gjordes studiebesök, diskuterades universitetets framtid, antogs en lång rad resolutioner och mycket annat.

Israels brist på naturresurser kompenseras av den stora satsningen på kunskap. Långt innan staten bildades grundades Technion och andra institutioner, som i hög grad bidragit till att göra det moderna Israel till en framgångsrik kunskaps- och industrination. Israels president Shimon Peres sa i ett uttalande inför 100-årsfirandet: "De frön som sås i dag kommer att ge de vetenskapliga genombrott i morgon, som gör världen till en bättre plats att leva i. Det var lyckosamt att Technion grundades före staten Israels grundande. Det har hjälpt oss att förbereda framtiden."

Det är inte lätt att sammanfatta vad Technion åstadkommit under sina 100 år. För det skulle krävas en tjock bok. Av de drygt 67 000 som tagit sin akademiska examen på Technion, är nära 60 000 fortfarande verksamma. En fjärdedel är VD:ar eller besitter andra toppositioner i israeliska och utländska företag. Hela 41 procent har andra ledande befattningar. En fjärdedel av de examinerade har varit med att starta nya företag. Två tredjedelar av de israeliska företag som är listade på Nasdaq-börsen är antingen grundade av eller ledda av personer som utexaminerats från Technion. Mängder av upptäckter, uppfinningar och vetenskapliga genombrott har gjorts på Technion, några av dem belönade med Nobelpris.

Idag är Technion på väg att inta en position som ett av de främsta teknik-universiteten i världen. Ett bevis på detta är det inledda samarbetet med Cornell University i New York. Initiativet kommer från amerikanerna. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg tog beslutet för några månader sedan att inleda ett samarbete med Technion för att bygga ett campus för tillämpad forskning tillsammans med Cornell University. Projektet tog sedan ett jättekliv framåt när Google tillkännagav att man kommer att ställa lämpliga lokaler till förfogande utan kostnad, tills det slutliga campuset står klart på Roosevelt Island 2017. Namnet på detta joint-venture projekt blir Technion-Cornell Innovation Institute, förkortat TCII. En ny vetenskaplig institution för hitechforskare etableras därmed med hjälp av ett israeliskt universitet i hjärtat av New York. Israelisk forskning, israelisk brain power, bidrar till en bättre framtid för hela världen, och gör samtidigt framtidsutsikterna ljusa för den lilla nationen Israel.

Svenska Technion-sällskapet bildades 2002 under ledning av prof Anders Lindqvist från Kungl. Tekniska Högskolan i Stockholm (KTH). Syftet var att göra Technion känt i Sverige, öka kontakterna mellan forskare i Sverige och Israel och öka samarbetet mellan Technion och svenska företag. Föreningen har än så länge ganska få medlemmar, men ambitionen är att öka medlemsantalet, både bland privatpersoner och företag som vill vara med och utveckla kontakterna med Technion, och även på sikt bidra med ekonomiskt stöd. För att hålla den höga akademiska nivån är Technion beroende av tillskott utifrån. De större sällskapen, som t ex det amerikanska, har genom åren bidragit med stora summor.

Föreningen leds fr o m 2012 av Stefan Sturesson, företagare och medlem av Västerås Science Park (epost: stefan@sirgruppen.se).Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!