Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageIsrael loves Iran

"My name is Ronny, I'm 41 years old. I'm a father, a teacher, a graphic designer. I'm an Israeli citizen and I need your help."

Så börjar ett upprop från Ronny Edry som startade Facebook-rörelsen "Israel loves Iran" som växt lavinartat.
Av Margarete Nudel

Den 15 mars la israelen Ronny Edry upp en bild och ett enkelt meddelande på Facebook. Där stod: Iranians we love you. We will never bomb your country (Iranier, vi älskar er. Vi kommer aldrig bomba ert land).

Inom loppet av 24 timmar hade tusentals människor delat bilden vidare och Ronny Edry började få meddelanden tillbaka från Iran. Dagen därpå fanns händelsen med som ett nyhetsinslag och i tidningarna.

Hela kampanjen "Israel loves Iran" tog avstamp i en artikel publicerad i New York Times i januari i år där journalisten Ronen Bergman summerar ihop situationen i Mellanöstern med orden: "Efter att ha talat med många högt uppsatta israeliska ledare och militära chefer, så har jag kommit till slutsatsen att Israel verkligen kommer att attackera Iran 2012".

Vid den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus besök i Washington två månader senare sa Netanyahu: "Israel kan inte vänta så mycket längre", avseende att många i den politiska toppen i Israel tror att Iran håller på att skaffa sig egna kärnvapen och att Israel kommer att vara det främsta målet för dessa. Det gäller därför att förekomma i stället för att förekommas.

Detta reagerade Ronny Edry starkt på.

- Israelerna tror att iranierna är galna personer som vill bomba dem. Jag ville räcka ut en hand till den andra sidan och visa att de är människor precis som vi, sa han till tidningen The National.

"Please help us prevent this war by spreading this message. Make your own poster, send this message to your friends and share it."
Ronny Edry
Det intressanta med Facebook-kampanjen är inte alla de tusentals delningarna, kommentarerna och gilla-trycken som kommit in på Ronny Edrys sida. Sådant går fort i den virtuella världen. Intressantast är reaktionerna från Iran. På Ronnys Facebooksida finns nämligen bilder från Iran med liknande bilder som den Ronny Edry började med att lägga upp, dock har de iranska Facebook-användarna valt att maskera delar av sina ansikten för säkerhets skull. Dessutom har Majid från Iran valt att starta en liknande sida med rubriken "Iran loves Israel" också. Till Ha'aretz säger han:

- Reaktionen på sidan har varit fantastisk. Jag hade inga skäl att tro att israelerna är dåliga människor, men de senaste dagarna har jag funnit att de verkligen är civiliserade.

I skrivande stund hade nära 17 000 personer gillat "Iran loves Israel" och 60 000 personer gillat "Israel loves Iran". Budskapet har även börjat spridas med korta privata filmer och hälsningar mellan länderna via YouTube.

Det är lätt att hacka ner på felen i kampanjen om man väljer det. Vid sidan av de fina bilderna har grupperna inte sagt speciellt mycket ännu. De som ligger bakom kampanjerna har inte presenterat någon agenda eller agerat mot respektive regeringar för att tona ner sina hot.

Men att ignorera händelserna är att missa poängen helt. Gräsrotsrörelsen verkar ha hittat en ny gemensam röst och det är viktigt nog. Och att Facebook kan ha en stor inverkan i människors liv har ju visat sig bland annat genom de folkliga upproren under den arabiska våren. Frågan är nu om Facebook kan stoppa krig? Vi kan inte mer än hoppas.

http://www.israelovesiran.com/Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!