Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageCirkusliv

Få personer vågar förverkliga sin dröm men de som tar sig modet, finner oftast att det är möjligt.
Av Sima Borokowski  Foto Sharon Nathansson

Sharon Nathansson, en vacker kvinna i 30-årsåldern, höll redan på att göra sig ett namn inom filmindustrin och producera sin första film. Men, trots att det gick bra för henne, så var det något som saknades. Sharon hade en brinnande passion för… cirkus! Hon bestämde sig för att försöka förverkliga sin dröm.

- Jag anmälde mig till en kurs på Circomedia, en cirkusskola i Bristol, England. Jag hade inget att förlora, skulle det inte fungera kunde jag alltid gå tillbaka till mitt "gamla" liv, förklarar hon.

Förvånansvärt nog tyckte hennes föräldrar att det var en bra idé och backade upp hennes beslut.

- På kursen var eleverna i snitt tio år yngre än jag. Den fysiska träningen var intensiv. Efter fyra månader var jag tvungen att sluta då skolan bestämde sig för att minska antalet elever. Jag fortsatte vidare till Polichellos akrobatiska skola i Sheffield i sex månader och började sedan på Cirkus Maniacs i Bristol.

Samtidigt som Sharon utbildade sig till professionell cirkusartist i England blev hennes pappas hälsa sämre och hon återvände till Israel.

- Han var riktigt illa däran när jag kom hem men när det hade stabiliserat sig bad han mig återvända till utbildningen i England, så det gjorde jag. En vecka senare återvände jag till Israel igen och stannade vid hans sida till dess att hans ögon slöts för evigt, berättar Sharon sorgset.

Efter sorgeperioden återvände Sharon förkrossad till England, men kände att hon ville gå klart utbildningen för sin pappas skull.

- När jag stod på trampolinen första gången efter pappas död, så försvann all min rädsla och jag klarade av att göra just precis det där hoppet som jag inte klarat av tidigare. Det blev ett hopp i triumf, minns hon.

I cirkusen fann Sharon inte bara ett nytt liv utan även sin livspartner, Tobias Gifle, en svensk cirkusartist. Paret möttes på cirkusskolan i Bristol och anslöt sig till den ambulerande cirkusen Cirkus Ricardo som gav föreställningar i mindre städer i norra England.

- Då började jag även jonglera och utveckla min talang för teater. Helt plötsligt blev cirkuslivet "på riktigt" och inte bara en tillfällig sysselsättning. Tiden med cirkusen är definitivt den mest magiska perioden i mitt liv. Vi var en liten grupp cirkusartister, det gavs inte mycket utrymme för privatliv då vi levde nära inpå varandra som en stor familj. Det var där och då jag lärde mig hur jag får folk att skratta och fånga deras uppmärksamhet, säger hon nostalgiskt.

När uppdraget för Cirkus Ricardo var över blev det dags att ta beslut för framtiden. Tobias åkte tillbaka till Sverige och Sharon åkte till Irland med sin mamma för att så småningom ta sig till Sverige och grunda "Completely Circus" med Tobias. Tillsammans producerade de föreställningar för barn och företag.

För närvarande undervisar Sharon barn i cirkuskonster i såväl skolor som fritidsaktivitet. Utöver detta har paret sin egen show där Sharon uppträder med luftakrobatik och Tobias med jonglering och eldkonster.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!