Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTeknikens Mecka

Peter Stein
Israel är en av världens moderna ekonomier och stora satsningar inom teknologi har lett till att Tel Aviv blivit teknikens Mecka. Det anser nationalekonomen Peter Stein.
Av Leon Nudel

Israel är ett världscentrum för innovationer. Företagsjättar som Apple, Microsoft och Google har gjort stora investeringar i landet och norra Tel Aviv och Herzliya beskrivs som Israels Silicon Valley, eller Silicon Wadi som det skämtsamt också kallas (wadi betyder dalgång på hebreiska).

För att verkligen förstå storheten kring Israel och dess framsteg räcker det att veta att landet har fler börsnoterade bolag på Nasdaq än Kina och Indien tillsammans.

Vägen dit har varit brokig och en rad reformer har gjort att landet kunnat befästa sin ställning.

Mellan 2003 och 2005 genomförde Israel premiärminister Benjamin Netanyahu ett stimulanspaket med avregleringar, privatiseringar och skattesänkningar. Pensionsåldern höjdes. Nu arbetar fler personer och bidrar till produktion, något som Sveriges statsminister efterfrågade senast i februari.

Under 1990-talet startades ett privat riskkapitalbolag, Yozma, vars syfte är bidra med kapital till entreprenörer. Detta har lett till att Israel i dag är det land med mest riskkapital per capita. Yosma är unikt och USA är tillsammans med Israel de enda länderna med fungerande privat riskkapitalmarknad.

På 1980-talet drabbades Israel av en hyperinflation, en inflation över 500 procent på ett år. Konsekvensen av en hyperinflation är att mängden pengar i en ekonomi ökar extremt mycket och pengarna sjunker i värde. Lösningen var chockterapi ledd av den tidigare chefsekonomen på den internationella valutafonden IMF och israeliske riksbankschefen Michael Bruno. Sedelpressarna stoppades samtidigt som landet frös löner och priser. Under en tvåårsperiod lyckades man ta sig ur inflationen.

Israels sätt att bekämpa hyperinflation har blivit stilbildande, exempelvis följde Latinamerika Israels tillvägagångssätt under 1990-talet.

De ekonomiska reformerna har uppmuntrat entreprenörskap och idéutveckling och tagit Israel till den starka position man har i dag. USB-porten och brandväggen är bara några av de produkter som kommit från israeliskt håll.

– Jag är optimistisk inför Israels framtid, säger Peter Stein. Internationella Valutafonden (IMF) spår en tillväxttakt på 2,9 procent nästa år, något som står sig bra jämfört med andra mogna industriländer. Israel har som andra länder drabbats av den finansiella oron i världen men står i dagsläget på stadiga ben.

– Israel har blivit ett ekonomiskt viktigt land internationellt, stora investeringar har gjorts och teknikutvecklingen kommer att fortsätta, avslutar Peter Stein.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!