Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageLondon i skuggan av München

Under sommarens OS i London satsas hundratals miljoner dollar på säkerhetsarrangemang för att garantera att allt går lugnt till. Annat var det för fyrtio år sedan, vilket fick ödesdigra följder för elva israeliska deltagare.
Av Elliot Turvall  Foto Scanpix

Året är 1972 och de olympiska sommarspelen är inne på sin andra vecka i den västtyska staden München. Den amerikanske simmaren Mark Spitz är mycket framgångsrik och den trevliga atmosfären gör att evenemanget lever upp till mottot "Freden och glädjens spel".

Kvällen den 4 september ser den israeliska truppen på föreställningen "Spelman på taket" och äter därefter middag med den israeliske huvudrollsinnehavaren Shmuel Rodensky. De kommer tillbaka till OS-byn mycket sent och somnar snart efter en lyckad kväll i trevligt sällskap.

Klockan 04:30 på morgonen, alltså endast några timmar senare, närmar sig åtta suspekta figurer OS-byn. De är palestinska terrorister, medlemmar av organisationen Svarta september. De bär idrottskläder, men deras träningsväskor är fulla av vapen; pistoler, automatkarbiner och handgranater. De klättrar lätt över det låga stängslet som omger området och får till och med hjälp av några berusade amerikanska idrottsmän, som tar samma väg hem till sina bostäder.

Terroristerna beger sig genast till israelernas lägenheter och, med hjälp av stulna nycklar, öppnar de dörren till den första av dem. Yossef Gutfreund, en brottningsdomare, vaknar av dörrens knarrande och förstår direkt vad som pågår. Han skriker "skydda er killar!" och kastar sina 135 kilo mot dörren i ett desperat försök att stoppa inkräktarna. Gutfreunds kvicka handlande gör att en av rumskamraterna, tyngdlyftstränaren Tuvia Sokolovsky, kan slå sönder ett fönster och fly från lägenheten.

Brottningstränaren Moshe Weinberg försöker också kämpa med attentatsmännen, men de skjuter honom i kinden och tvingar honom att leda dem till fler israeliska deltagare. I hopp om att kunna besegra terroristerna, ljuger Weinberg för dem och leder dem förbi lägenhet nummer 2, där friidrottarna bor, och visar dem istället till lägenhet nummer 3, där sex brottare och tyngdlyftare, som han hoppas kan göra bättre motstånd, sover. Denna plan lyckas inledningsvis, då Weinberg och en av tyngdlyftarna, Yossef Romano, attackerar och skadar tre av terroristerna och tack vare tumultet som uppstår, kan brottaren Gad Tsobari fly därifrån.

Direkt därefter mördar emellertid attentatsmännen Weinberg och Romano samt binder nio andra israeliska deltagare och tar dem som gisslan. Dessa är Gutfreund, skyttetränaren Kehat Shorr, friidrottsledaren Amitzur Shapira, fäktningstränaren Andre Spitzer, tyngdlyftningsdomaren Yakov Springer, brottarna Eliezer Halfin och Mark Slavin samt tyngdlyftarna David Berger och Zeev Friedman. Terroristerna placerar Romanos livlösa kropp vid de övrigas fötter som en varning.

Klockan 06:00 kräver kidnapparna att 234 fångar ska släppas ur israeliska fängelser, annars kommer de att avrätta en person ur gisslan för varje timme som går, säger de. För att visa att de menar allvar, slänger de ut Weinbergs kropp ur lägenheten. Israels svar kommer direkt och mycket klart från premiärminister Golda Meir: "Vi förhandlar inte med terrorister."

Tolv timmar senare, då läget fortfarande är helt låst, kräver terroristerna att få flyga, tillsammans med sin gisslan, till Kairo. Klockan 22:00 bussas därför israelerna och kidnapparna till två helikoptrar, som tar dem vidare till den militära flygbasen Fürstenfeldbruck.

Vid 00:30 den 6 september utväxlar attentatsmännen och den tyska polisen ett antal skott som blir en inledning till sporadisk skottväxling dem emellan. Lite senare, när terroristerna tror att de håller på att förlora greppet om situationen, öppnar de eld mot gisslan i den ena helikoptern och en handgranat slängs in mot de kidnappade i den andra helikoptern.

De israeliska deltagarna, bundna till händer och fötter, har ingen chans att komma ut, utan alla nio omkommer omedelbart.

Därmed är OS-historiens värsta tragedi ett faktum.

Massakern i München har filmatiserats av många. Senast ut var Steven Spielberg som 2005 släppte den fiktiva filmen "München". Den amerikanska dokumentärfilmen "En dag i september" vann år 2000 en Oscar för bästa dokumentärfilm. Redan 1975 kom den tyska dokumentär/spelfilmen LH 615.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!