Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageGöran Persson och Israel

Över 250 personer hade samlats i ABF-husets lokaler på Sveavägen i mars för att lyssna på den förre statsministern Göran Persson. Ämnet var Israel och socialdemokratin. Gästerna bjöds på ett fängslande tal med humor, känslor och en saklig genomgång av Israels historia och personliga reflektioner över Israels situation nu och för framtiden.
Av Leon Nudel

Den 6 oktober 1999 gjorde Göran Persson ett officiellt statsbesök i Israel. Då hade det gått över 30 år sedan dåvarande statsministern Tage Erlander fotograferades liggandes raklång i Döda Havet 1962.

Socialdemokratins koppling till Israel är lång och komplex. När den israeliska staten bildades 1948 byggdes den upp av pionjärer. Göran Persson, född 1949 växte upp under 1960-talet med Israel som socialistisk modell.

- Man såg upp till Israel och det var dit man längtade.

Stora internationella politiker som Ben Gurion, Golda Meir, Yitzhak Rabin och Shimon Peres var Göran Perssons förebilder. Det var en tid då socialdemokrater och israeler hade en naturlig samhörighet. Detta fortsatte fram till 1977 då högerpartiet Likud bildade regering med Menachem Begin i spetsen och relationerna mellan de svenska socialdemokraterna och Israel blev mer frostiga.

Engagemanget för staten Israel går dock längre tillbaka i tiden än Göran Perssons politiska intresse. Han inledde sitt tal genom att ställa några retoriska frågor och berätta om Andra Världskriget och Förintelsen.

- Hur kunde detta ske? Vilka mekanismer satte igång det? Hur kunde min föräldrageneration tillåta detta?

Göran Perssons relation till Andra Världskriget började i hemorten Vingåker i Södermanland. På biblioteket läste han om grymheterna i Europa.

- Staten Israel är ett resultat av en historisk nödvändighet.

Förståelsen för Israel och vikten av att det judiska folket behövde en egen stat grundlades då och fortsatte 1997 när han tillsammans med regeringskansliet beställde boken "Om detta må ni berätta", en bok om Förintelsen som spreds gratis i över en miljon exemplar till Sveriges ungdomar. Israelfrågan måste förstås med utgångspunkt i antisemitismen som fanns då, och finns nu.

Men optimismen visar sig tydligt hos Göran Persson när det gäller en lösning. Under hans historiska redogörelse stöter han på de känsliga frågorna som gjort att fredsprocessen gått i kras, flyktingar, bosättare och Jerusalem. Han är optimistisk kring det mesta vad gäller fredsprocessen. Flyktingfrågan kommer att lösas och likaså gränsdragningarna.

- Inget som sägs i denna lokal har inte redan sagts på ett skarpare och klarare sätt i Israel. Ingen debatt har inte redan förts på ett fränare och mer begåvat sätt i Israel. Ingen provokativ uppfattning har inte redan provocerat i Jerusalem eller i Tel Aviv. Ingen stat är hårdare mot sina egna när de har brutit mot spelreglerna inom demokratin än Israel. Jag är fylld av beundran för detta.

Trots en spirande optimism gällande Israel som land så finns det även en pessimism och realism hos Göran Persson. Den riktigt svåra frågan att lösa är Jerusalem. Han är orolig över det rådande ledarskapet i Israel och hos palestinierna. Det är inte samma glöd och vilja hos dem som Shimon Peres, Yassir Arafat, Yitzhak Rabin och Ariel Sharon visade upp.

Göran Persson betonar att Iran är ett land med ett fundamentalistiskt styre och ett galet ledarskap och det enda rimliga är att belägga det med sanktioner.

Han uttrycker även viss rädsla inför de religiösa som kommer till Israel för att frälsa staten och bosätter sig på platser som inte bidrar till statens utveckling. Det skapar inhemska problem och spänningar, ytterligare en faktor som kan försvåra en fredsprocess.

- Israel bärs av det judiska folket både i och utanför Israel. Det är ett starkt och äkta engagemang. Starkare än allt annat och viktigare än allt annat.

Göran Persson vill se en lösning med en palestinsk och en israelisk stat, sida vid sida med säkra och erkända gränser. Vägen dit tror han kommer bli svår och plågsam. Men i slutändan är det ingen som vill ha ett krig.

Han avslutar sitt tal med orden:

- Stå upp för Israel! Man ska stå upp även i tider av kritik. För den man älskar kan man också vara ärlig mot.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!