Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMed luft under vingarna

Vad som i dag är Mellanösterns bästa flygvapen började som något helt annat. Läs Gary Rashbas intressanta berättelse om hur det hela började.
Foto GPO/Zoltan Kluger

Kalendern visar på 1947 och platsen är det brittiska mandatet Palestina. Judiska perifera bosättningar är avstängda och isolerade från resten av landet. Förnödenheter har svårt att nå fram. Invånarna försöker avvärja arabiska attacker. Vägar blockeras effektivt för judisk trafik och många områden, inklusive Jerusalem, sätts under belägring. Konvojer som försöker bryta blockeringarna möts av attacker och vissa utplånas helt. Ett litet antal mindre flygplan är ibland den enda livlinan.

Samtidigt förbereder sig britterna att dra sig tillbaka från mandatet Palestina. Den judiska, då ännu inte utropade staten, hotas samtidigt med invasion från Egypten, Syrien, Jordanien, Irak och Libanon.

De fientligt sinnade grannarna håller sitt ord. Samma dag som Israel utropar sin stat den 14 maj 1948 attackeras de från alla håll. Den unga statens framtid är allt annat än säker och landets nyfödda flygvapen behöver desperat vapen för att kunna ta kontroll över sitt territorium. Det handlar om stora insatser för ett flygvapen som bara ett par månader tidigare saknade såväl flygplan som piloter.

Men det israeliska flygvapnets historia börjar innan staten utropades. David Ben-Gurion, dåvarande ordförande för Jewish Agency och sedermera Israels premiärminister, inser att landet kommer att behöva bilda ett flygvapen och stöttar idén. Då saknas både flygplan, personal och ammunition.

The Hagana Air Service grundas i november 1947, sju månader innan Israel utropas, och dess första uppgift blir att underlätta för de bosättningar som skurits av i något som i efterhand kallas för "Battle for the Roads". Detta sker samtidigt som Hagana Air Service febrilt arbetar för att organisera sig. Hagana köper in alla överskottsflygplan från Andra Världskriget de kan komma över för att vara redo det ögonblick det brittiska mandatet löper ut och britterna lämnar landet.

Samtidigt som utsända köper in överskottsmaterial och ammunition rekryterar de även i hemlighet erfarna piloter och markpersonal som vill hjälpa till med Israels sak. 661 personer svarar på uppropet och de blir en del av den 3 500 stora grupp som kommer att kallas för "Mahal", en hebreisk akronym som betyder "volontärer från andra sidan havet" för att tjäna i Israels armé.

Anledningarna till att ansluta sig varierar: många har en innerlig önskan att hjälpa den nya staten i sin kamp för överlevnad, andra är veteraner och äventyrslystna från Andra Världskriget som är uttråkade på att ha återgått till sitt Svensson-liv. De flesta är dock judar som känner ett speciellt band till den judiska staten. Några volontärer väljer sedermera att stanna kvar i Israel efter kriget för att hjälpa till att bygga upp det nya landet, de flesta återvänder dock till sina hemländer.

Att ställa upp som volontär för det israeliska flygvapnet är dock förborgat med stora risker; dels kan man förlora sitt medborgarskap, dels riskerar man ju de facto att dö. 33 av de israeliska flygsoldaterna som dör under självständighetskriget var Mahalsoldater. Vid sidan av flygvapnet leder Mahal volontärer, även ett antal skvadroner och sitter på ett antal poster i militärhögkvarteret.

I USA lyckas Haganas inköpansträngningar väl då de får hjälp av flygbolaget TWA:s flygingenjör Adolf "Al" Schwimmer. Al samarbetar med Haganas agenter och tack vare honom inspekteras och köps 14 flygplan in. Als kontakter ser till att planen får en ordentlig översyn i Burbank, Kalifornien innan de flyger till Israel med Mahals piloter vid rodret.

Det brittiska mandatet sätter sig emot detta och förbjuder den judiska befolkningen i mandatet att importera flygplan så länge de styr området. För att vara förberedda inför den attack man visste skulle komma, köper man in ett hangarfartyg från USA och lastar det med de flygplan man lyckats köpa in. Fartyget tuffar långsamt mot Mellanöstern med sin last av flygplan, redo att lyfta i samma ögonblick som britterna lämnar mandatet.

Även om britterna var motvilliga finns det länder som står vid det blivande Israels sida. Speciellt värt att nämna är dåvarande Tjeckoslovakien som står bakom judarnas kamp för en egen självständig stat. Tjeckoslovakien bistår med vapen, flygplan och mycket annat. Tjeckerna upplåter sina flygfält för landning och starter och är även det land som säljer det första stridsflygplanet till Israel.

Vad som började som ett sätt att flyga över förnödenheter till avspärrade judiska områden via hjälp från volontärer och Israelvänliga länder har i dag utvecklats till Mellanösterns främsta flygvapen.

Det mest spektakulära inköpet av flygplan var nog sju Beaufighterplan från England i juli 1948. Fem flögs över direkt varav ett störtade, det sjätte behövde repareras och det sjunde hade för stora rostskador för att kunna användas.

Eftersom britterna motsätter sig att Israel importerar flygplan innan staten bildas gäller det att komma på en plan för hur de sju planen ska kunna tas från Storbritannien till Israel. Det kräver kreativitet och en idé om att iscensätta inspelningen om en film föds. Man ska låtsas producera en film om Nya Zealands stridspiloter under Andra Världskriget. Ett manus förbereds, ett produktionsteam med kameramän, ljussättare och skådespelare anställs. I truppen ingår även 40 "extra" personal.

I manuset kan man läsa att de fem Beaufighterplanen först ska köras till Skottland för att terrängen där mest påminner om Nya Zealand. Myndigheterna övertygades och flygtillstånd skaffas för flygplan som man inte har.

Den 2 augusti 1948 börjar kamerorna rulla. Scenen som ska filmas är när fyra Beaufighters startar på sin väg för att utkämpa en strid. Flygplanen avviker snart från sin rutt och sätter i stället fart mot Europas fastland. I Storbritannien är man helt ovetande om vad som skett då avfarten till Skottland avsiktligt försenats. Den tidpunkt flygplanen skulle nå flygplatsen i Skottland är redan stängd för natten och det tar över 20 timmar innan Storbritannien inser att de fyra planen inte har nått sitt mål.

I stället har de anlänt och stannat över natten i Ajaccio, Korsika. Dagen därpå fortsätter de österut och stannar ytterligare en natt i Jugoslavien innan de anländer till Israel den 4 augusti.

Gary Rashba är författaren till boken "Holy Wars 3 000 years of Battles in the Holy Land".Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!