Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageVännerna Kristet Center i Örebro

Församlingen Kristet Center i Örebro grundades för 17 år sedan av pastorerna Sven Nilsson och Per-Åke Eliasson. Församlingen är kopplad till Livets Ord och Trosrörelsen och har för närvarande cirka 400 vuxna medlemmar samt ytterligare 160 barn och ungdomar. - Vi brinner för Israel och Förenade Israelinsamlingens verksamhet.
Av Margarete Nudel

Per-Åke Eliasson kan enklast beskrivas som en energisk eldsjäl. Församlingen är ganska "ny" och har en lite annorlunda inriktning jämfört med andra kristna församlingar.

- Vi riktar oss främst emot den yngre generationen vilka vi försöker nå bland annat genom den kristna friskola vi startat, berättar Per-Åke.

Skolan, som sträcker sig från sexårsverksamhet till högstadiet, har ca 180 elever.

Skolan är dock inte församlingens enda verksamhet. Per-Åke berättar entusiastiskt om nattvandrare där föräldrar patrullerar Örebros gator på fredagsnätterna, om arbetet bland invandrare, scoutverksamhet och om öppen förskola för att nämna något.

- Dessutom har vi en fadderverksamhet i Uganda där vi tar ansvar för mer än 400 barn och vi har också en missionärsfamilj boende där. De tränar framför allt folket och pastorer till att börja arbeta med "hjälp till självhjälpsarbeten". Vi vill hjälpa dem att upptäcka och se rikedomarna och möjligheterna som finns i landet och i folket. På detta område är Israel vårt stora föredöme.

Att kyrkan brinner för Israel och Förenade Israelinsamlingens verksamhet råder det inget tvivel om. Målet är att 50 procent av insamlade medel ska gå till missionsändamål och att minst tionde av inkomna gåvor ska gå till olika projekt i Israel.

- Det är självklart för oss att stå upp för Israel och ge vårt stöd och genom Förenade Israelinsamlingen har vi hittat praktiska vägar hur vi kan göra det.

Samarbetet började redan 2003 när Per-Åke fick ett brev från Ulf Cahn. Under åren som gått har Ulf gjort många resor till Örebro och föreläst för församlingen och informerat om de aktuella projekt som finns.

- Eftersom vi är mycket inriktade på barn och ungdomar har vi för närvarande valt att stötta projekt som colleget Tel Hai (stipendier) och ungdomsbyn Neve Michael. Vi har även funnits med och gett medel till olika äldreboenden för överlevande från Förintelsen. Vi ser till de behov som finns nu och de behov som kan tänkas komma i framtiden. För oss är även frågor som integration och vård viktiga.

Tre gånger har Kristet Center arrangerat egna resor till Israel med medlemmar ur församlingen och nu jobbar man mot att få ihop en fjärde resa.

- Våra resor är inga vanliga pilgrimsresor. Självklart besöker vi en del kristna platser runt Genesarets sjö och i Jerusalem men utöver det ingår även att besöka "våra projekt" Tel Hai och Neve Michael. Dessutom besöker vi alltid Yad Vashem i Jerusalem och Masada, Independence Hall, Ben Gurions hus och Haganah-museet i Tel Aviv. Den här gången kommer vi att stanna i Israel i tio dagar mot tidigare en vecka.

Men Israel kommer också till Örebro. Närhelst någon intressant person från Förenade Israelinsamlingens projekt besöker Sverige passar Ulf på att ta med dem till Kristet Center.

- Under åren som gått har vi haft glädjen att få ta emot många intressanta besök, både från Tel Hai och Neve Michael. Vi har dessutom haft förmånen att få besök av Israels ambassadör Benny Dagan med hustru Irit ett par gånger.

Israels pionjäranda är något som både utmanar och uppmuntrar vår församling.

- Placeringen av Tel Hai uppe i norr är något som är oerhört strategiskt viktigt. Därför vill vi hjälpa till med att skapa förutsättningar för att studenter kan komma och även bo kvar i området efter avslutade studier. Pionjärandan som finns hos staben och eleverna är ett underbart föredöme för oss som församling.

- Förenade Israelinsamlingen har för oss blivit både en underbar kanal via vilken vi kan rikta våra gåvor och en härlig samarbetspartner. De presenterar konkreta ändamål, de hjälper oss att möta personerna bakom behoven och de som arbetar med dem. Det är nämligen inte alltid så lätt att hitta rätt projekt och kanal. Nu har vi hittat rätt och hoppas att vi kan fortsätta vara en resurs för Israel i framtiden, avslutar Per-Åke.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!