Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFrån Israels öken till världen

- Vårt mål är att producera miljövänlig el dygnet runt, förklarar Zev Rosenzweig, vd för det israeliska företaget AORA, vars andra solkraftverk med revolutionerande teknik nyligen invigdes i Almeria i Spanien.
A: Elliot Turvall  Foto Laurent Elbaz/Boaz Dovev

Historien bakom AORA börjar vid det världsberömda Weizmann-institutet i staden Rehovot i slutet av 1990-talet. De uppfinningar som togs fram där, vid avdelningen för solenergi, patenterades och företaget AORA bildades 2008. Året därefter sattes tekniken i produktion i den första anläggningen vid kibbutz Samar, i Arava-öknen, 20 kilometer norr om Eilat.

Kraftverket i Samar förser kibbutzen med el, samtidigt som det används som prototyp för insamling av information och vidareutveckling av systemet. Tidigare i år öppnade AORA sin andra, förbättrade anläggning i Spanien.

AORA:s solkraftverk sträcker sig över en yta på cirka 2 000 kvadratmeter och består av ett 50-tal 16 kvadratmeter stora speglar (heliostater), som, med hjälp av GPS-teknik, rör sig så att de hela tiden är fokuserade på solens strålar på bästa sätt. Anläggningen producerar 100 kilowatt el.

Elen från ett av AORA:s kraftverk räcker till mellan 60 och 80 hushåll i Israel eller Västeuropa eller långt fler familjer på exempel den afrikanska landsbygden då de använder mycket mindre el. En biprodukt är överskottsvärme som kan användas för att värma vatten i hushåll eller små fabriker. I Spanien har kraftverket placerats i anslutning till en avsaltningsanläggning där den producerade värmeenergin används som en del i omvandlingen av saltvatten till sötvatten.


När solenergin inte räcker till (på natten eller när det är molnigt), kan man använda annat bränsle (gas, diesel eller liknande) för att driva turbinen och skapa el. Därför kallas kraftverket en hybridsolenergianläggning.

- Att det går att driva kraftverket endast med solenergi (när solen skiner), endast med bränsle (under natten) samt med en blandning av de två (när det är molnigt), är unikt och gör att det går att lita på vår anläggning för att producera el dygnet runt, understryker Zev Rosenzweig.

Han betonar att deras teknik skiljer sig från konkurrenternas på flera sätt, särskilt att de använder en mindre gasturbin i stället för en svårhanterlig ångturbin och möjligheten att driva kraftverket med andra bränslen när detta behövs. Allt för att kunna garantera en stabil produktion av el.

Vid AORA:s båda anläggningar används diesel som ett komplement till solenergin, men i framtiden hoppas man kunna ersätta dieseln med miljövänligt producerad biogas. På kibbutz Samar undersöks möjligheten att med hjälp av överskottsvärmen från solkraftverket omvandla kospillning från kibbutzens boskap till biogas och på Cypern genomförs ett storskaligt forskningsprojekt där man utvinner biogas ur hushållssopor. Denna gas kan sedan användas för förbränning i soltornet, när solen inte räcker till.

- På detta sätt kan vi framställa grön el dygnet runt och faktiskt nyttja solenergi även på natten, förklarar Rosenzweig stolt.

Vd:n har fler utvecklingsplaner inför framtiden. Målet är att ytterligare förfina tekniken samt bygga nya anläggningar i Mexiko, Spanien och sydvästra USA. Ökad miljömedvetenhet världen över, dyrare fossila bränslen samt högre efterfrågan på el i utvecklingsländer, gör att AORA:s framtid ter sig lysande.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!