Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFacebookpoliserna

- Vi gör vårt yttersta för att vara så tillgängliga som möjligt för allmänheten, det är en viktig del av vårt uppdrag som poliser, säger Sharon Yemincha som tillsammans med Oded Salama ansvarar för den israeliska polisens sida på Facebook. Sidan har redan 55 000 medlemmar och antalet ökar lavinartat.
Text och bild Elliot Turvall

När man går in på den israeliska polisens Facebooksida kan man se de senaste uppdateringarna om nyligen begångna förbrytelser (rån och våldsbrott), officiella pressmeddelanden samt annan polisiär information.

Uppgifterna i sig är inte speciellt överraskande, vad som överraskar är de meddelanden som lämnas av privatpersoner som dessutom oftast besvaras inom loppet av några minuter: en kvinna rapporterar om en webbplats med barnpornografiskt innehåll, en annan person har hört en explosion i närheten av hemmet och undrar vad som hänt, en tredje frågar hur man kan överklaga böter för fortkörning. Alla inläggen bemöts omgående av poliser.

- Polisens sida på Facebook har blivit ett utmärkt verktyg för dialog mellan polisen och allmänheten, poängterar Sharon Yemincha. Det är många som har svårt att tro att det är "riktiga" poliser som besvarar deras frågor, men så är verkligen fallet.

Den israeliska polisen använder också Facebook-sidan för att sprida snabb och pålitlig information till allmänheten om aktuella händelser.

- Via sidan på Facebook kan vi presentera alla fakta kring vad som hänt och på detta sätt informera allmänheten och motarbeta ryktesspridning, berättar Yemincha.

Ett annat område där sidan fungerar väl är i sökandet efter människor som försvunnit.

- Så fort vi fått ihop tillräckligt med fakta om den försvunna personen, lägger vi ut bild och kännetecken på vår Facebooksida och uppmanar alla besökare att sprida denna information i olika nätverk av vänner. På detta sätt når vi mycket fort hundratals eller tusentals personer som kan hjälpa till, berättar Sharon Yemincha.

Tack vare detta har polisen fått tips från allmänheten och sökandet har i många fall fått ett lyckligt slut.

Men sidan används även för att hänga ut brottsmisstänkta som fångats på övervakningskameror. Och även här bidrar allmänheten gärna med ledtrådar. Vid flera tillfällen har också publiceringen av bilderna på Facebook fått de misstänkta att själva kontakta polisen.

- Vårt mål är att Facebooksidan ska bli en naturlig mötesplats för allmänheten och polisen och vi har kommit en bra bit på väg.

www.facebook.com/israelpoliceTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!