Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMäktig israelisk kvinna

Efrat Peled, 37, VD och styrelseordförande för Arison Investments är, som den enda israelen, rankad på tidningen Fortunes lista över världens mäktigaste kvinnor utanför USA. Hon ligger på plats 44.

Peled har hand om Shari Arisons privata och internationella investmentföretag samt miljardärens privata förmögenhet. Totalt handlar det om 5,1 miljarder dollar.


Ny ambassadör

Rachamim Elazar är den förste israeliske etiopier som utnämnts till Israels näste ambassadör i Etiopien.

Rachamim emigrerade till Israel 1972 som 14 åring och hans berättelse finns som bok "In search for Rachamim" av Arnold Sherman. Samma år som boken kom ut, 1977, blev Rachamim även den förste etiopiske student som skrevs in vid Tel Aviv University där han bland annat studerade media och kommunikation för att sedan framgångsrikt arbeta som journalist.

I närmare 30 år har Rachamim aktivt arbetat med de etiopiska judarna i Israel, bland annat genom producera ett radioprogram på amhariska.


Klart man hänger med!

I förra numret av Menorah skrev vi om den israeliske gymnasten Alexander Shatilov. Tidningen hann inte mer än att komma ut så vann han brons vid gymnastik-VM i Tokyo. Tänk vilken påverkan en artikel i Menorah kan ha! Nu får vi se till att publicera namnen på alla Israels deltagare vid OS i London nästa år för att hjälpa dem på traven.


Kaffe för alla

De flesta israeler slinker in i det närmaste kaféet minst en gång om dagen. Israel är fyllt av kaféer men bara ett, Nagish Café i Ramat Yishai i norra Israel, vänder sig till folk med alla sorters funktionshinder. Dit kan såväl rullstolsbundna, blinda som döva ta sig runt utan problem.

En annan, lite mer annorlunda vinkel på Nagish Café är att stället helt drivs av funktionshindrade personer.

- Nagish ger sina anställa känslan av att vara behövd och att samhället inte glömt dem, säger Yehudit Zamir, en av grundarna.

- Utan Nagish skulle vissa av oss inte göra något. Jag är förskolelärare med MS. På eftermiddagarna blir jag för trött för att kunna arbeta med barn. Kroppen orkar inte. På Nagish tar de hänsyn till detta.

Till Nagish ska man inte gå om man har bråttom, kaféets motto är "smakrik mat som serveras långsamt".


Menorah tipsar om…

… ytterligare en kommande israelisk designer. Denna gång Ziv Gil Kazenstein. Detta kanske inte kan klassas som "kläder för vardagsbruk" men Kazensteins kreationer har rönt stor uppskattning bland kända modejournalister. Vem vet, han kanske blir en framtida H&M designer?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!