Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportagetill alla mobiler

Fram tills nu har det enbart varit möjligt att få in det sociala nätverket Facebook i sin telefon om man har en iPhone eller en android. Det kommer dock israelisk teknik att ändra på tack vare en applikation utvecklad av företaget Snaptu.

Via Youtube visar en av grundarna Ran Makavy hur detta går till. Med den nya tekniken kan man till och med läsa hebreiska statusuppdateringar, ta bilder och lägga upp dem på nätet.

Snaptu grundades 2007 och har sedan dess köpts upp av Facebook.

- När vi investerade in Snaptu insåg vi att världens uppmärksamhet är riktad mot s k smarta telefoner men att det fortfarande finns cirka två miljoner telefoner runt om i världen som inte fungerar på det sättet. Många av dessa användare vill kunna använda sig av Facebook och Twitter även om de har en enklare telefon, säger investeraren Gili Raanan, på Sequoia Fund.

Facebook köpte upp Snaptu för att få möjlighet att komma åt marknader med färre datorer och användare som inte har råd att skaffa en smart telefon.

Facebook har för närvarande cirka 750 miljoner användare och via Snaptu finns möjlighet att nå många fler.


Jerusalem är topp 13!

Den populära resesajten TripAdvisor har ännu en gång gett topplacering till Jerusalem. Sajtens läsare har rankat Jerusalem på en trettonde plats av alla platser att besöka. Staden placerar sig högre än andra populära destinationer som Prag, Venedig och San Francisco.

TripAdvisor skriver att "religiösa pilgrimer har rest till Jerusalem i flera århundraden, men man behöver inte dela deras tro för att uppskatta stadens kulturella och historiska betydelse. Planera att besöka de stora sevärdheterna och se till att samtidigt få tid till att strosa omkring på gator och gränder, bland människor och helt enkelt fördjupa dig i det dagliga livet på en sådan gammal och helig plats."

Sevärdheterna som nämns speciellt är Klagomuren, gamla staden, Tempelberget, Israel Museum och Davids stad.


Judiskt Nobelpris

Jewish Agencys ordförande, Nathan Sharansky, ligger bakom det nyinstiftade Genesispriset, också kallat för det "judiska Nobelpriset".

Priset är på en miljon dollar och kommer att ges till någon judisk person utanför Israel som "bidrar till mänskligheten".

Prispengarna kommer från Genesisfonden som leds av den judiske oligarken Michail Friedman. Priset kommer att delas ut en gång om året.


EM i universitetsdebatt

I augusti avgjordes European University Debating Championship i Galway, Irland. 180 lag från 26 länder deltog i den årliga tävlingen och Oxford och Tel Aviv vann.

Efter de preliminära omgångarna så stod det klart att av de 16 lag som gått vidare till kvartsfinal för lag med engelska som andraspråk, var sex israeliska; Tel Aviv, Ben Gurion, Hebrew University och IDC stod bakom denna bragd. Trots att Israel är regerande världsmästare två år i rad var detta första gången sedan 2003 som ett israeliskt lag vann EM.

Finalen stod mellan Erasmus från Holland, Babes Bolay från Rumänien samt två lag från Tel Aviv. Det avgörande debattämnet var huruvida Gud existerar. Denna debatt fick avsluta en veckas kamp där allt ifrån dödsstraff till könsroller och internationella relationer har debatterats. När debatten var slut så stod det klart att bröderna Omer och Sella Nevo stod som vinnare.


Arkeologiska fynd i Jerusalem

På kvällen inför åminnelsedagen av förstörelsen av både första och andra templet i Jerusalem gjorde arkeologer ett storartat fynd. Ett 2 000 år gammalt romerskt svärd påträffades vid en utgrävning i en antik avloppskanal vid Davids Stad.

Järnsvärdet var imponerande nog kvar i läderskidan som det ursprungligen bars i. Svärdet är imponerande inte bara på grund av hur välbehållet det är utan även av sin längd, hela 60 cm långt. Arkeologerna som ansvarar för utgrävningen sa att svärdet troligtvis tillhörde en romersk infanterisoldat stationerad i Jerusalem under det stora judiska upproret år 66. Avloppskanalen användes under den tiden som gömställe för judiska flyktingar.

Inte långt därifrån, på vad som en gång i tiden var en sidogata, gjordes ett annat intressant fynd. En sten på vilken en menorah, en sjuarmad ljusstake, var inristad. Då stenen hittades i närheten av templet tror arkeologerna att stenen ristades av en man som nyligen besökt templet och blivit imponerad av den storslagna kandelabern där.

Källa Israel idag


Menorah kunde inte…
… låta bli att låta er ta del av designern Kobi Levis unika skor! Tanken är att skapa en hybrid mellan konst, vardag och humor. Alla skor görs för hand, går att använda och säljs än så länge bara i Tel Aviv.


Israelisk film hedrad i Italien

Den israeliska filmen "Hashoter" (polismannen) av Nadav Lipid vann juryns hedersomnämnande vid filmfestivalen i italienska Locarno under hösten.

Filmen handlar om Yaron Klein, en medlem av en anti-terroristenhet, som efter ett möte med en radikal, våldsam och annorlunda terroristgrupp dels får honom att konfrontera den israeliska klasskampen, dels brottas med sitt inre.


Vatten, vatten, bara vanligt vatten

Arbetet med att börja bygga Israels femte avsaltningsanläggning utanför kuststaden Ashdod har påbörjats.

Anläggningen beräknas kosta cirka 425 miljoner dollar och producera cirka 100 miljoner kubikmeter dricksvatten/år. Detta kommer att täcka 15 procent av de israeliska hushållsbehoven mot en kostnad av cirka fem kronor/kubikmeter.

- Avsaltningen av havsvatten är ett substitut från avsaltningen av vatten från Gennesarets sjö, och också en nödvändighet då sjöns vattennivå minskat drastiskt de senaste åren. Vi kommer att fortsätta utveckla produktionen vid de befintliga anläggningarna, säger finansminister Yuval Steinitz.

År av torka har tvingat Israel att bli ledande i Mellanöstern av avsaltning och återanvändning av dagvatten.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!