Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageExtremsportare - se hit!

Myror i baken? Vill hellre röra på dig än hänga på stranden och bättra på solbrännan? Inga problem. Israel har något för dig också.
Av Daniel Ben-Tal/Israel 21c

Den som söker häftigare semesteräventyr än surfing, åka bananbåt eller hänga i fallskärm efter motorbåt behöver inte misströsta. Israel har mycket att erbjuda dig också. Extrema sporter är den populära termen för farliga, och ibland även dumdristiga, utmaningar som vissa människor mer än gärna utsätter sig för.

- Kombinationen av adrenalinpåslag och vacker natur passar det israeliska kynnet mycket bättre än någon nöjespark kan erbjuda, säger Moshe Meyers, ordförande för Israel Extreme, ett företag som har specialiserat sig på att erbjuda en annan slags turism.

- Detta lilla land har så många naturliga platser för all slags extremsport. Här finns vissa av de vackraste och mest utmanande platserna i världen, anser han.
Här kommer några, håll till godo.

Under ytan
Det finns ett stort, fortfarande outforskat, grottsystem i Israel. Intresset för att utforska det ökar stadigt.

- Att utforska grottor är bland det farligaste och kanske mest utmanande Israel kan erbjuda, anser spelolog Sergey Shipitsin (spelolog = grottforskare). Det tillhör också en av de aktiviteter som erbjuder platser ingen tidigare har besökt.

Israel är nämligen ett drömland för grottutforskare. Grottor finns huvudsakligen i fyra områden; kullarna kring Jerusalem, i övre Galiléen, Hebronberget och Sodoms berg. Tusentals av dessa har aldrig utforskats.

Shipitsin vill särskilt framhålla Sodoms berg som inte är ett berg utan i princip ett stort saltblock som sträcker sig 230 meter ovanför Döda Havets yta. Berget är genomborrat av ett labyrintliknande grottsystem, format av regnvatten. Här finns världens största samling saltgrottor.

Att utforska grottor innebär såväl klättring, rappelling (nedfirande via rep) och vandring såväl inne i grottorna som att ta sig till dem. Detta tillhör ingen aktivitet man bör utföra på egen hand, utan rätt utrustning eller bra förberedelse.

Via den icke-vinstdrivande organisationen Sarma kan även otränade få ta del av detta. Sök dem på http://eng.sarma.co.il.

In i avgrunden
Det finns många unika platser där man kan syssla med rappelling, dvs att fira sig nedför klippor med hjälp av rep; mot klipporna av kratern i Ramon, i Negevöknen eller nedför någon av många uttorkade flodfåror, wadis, i den judeiska öknen. Att syssla med rappelling framkallar oerhörda adrenalinpåslag.

Försök vid Khirbet Oren vid Karmelberget där stenväggen reser sig nästan lodrätt eller varför inte vid den utmanande Black Canyon-leden. Dit kommer man först efter att ha passerat strömmande vattendrag i ett unikt naturreservat.

För att öva upp färdigheten kan man öva på någon av landets många klätterväggar.

Fritt fall
- Den som inte hoppar fallskärm minst en gång i livet, ja, den missar något stort!

Det anser i alla fall Ziv Kochva, en fallskärmshoppningsguide på skolan Paradive Jump School, Israels största fallskärmsskola.

- Fallskärmshoppning är en stärkande erfarenhet som ger en oerhörd känsla av frihet. Rädsla som övergår i upprymdhet. Inget kan jämföras med det, anser Kochva.

Israel har en egen organisation för fallskärmshoppare, många av dem tidigare militärer. Som civila hoppare måste man först delta i en utbildning som kräver minst tio godkända hopp innan man släpps upp på egen hand.

- Men vem som helst kan hoppa fallskärm eftersom man alltid kan välja att hoppa tandemhopp, dvs fastspänd vid en guide.

Fritt fall är annan specialitet som vänder sig till de med riktigt starka nerver och hjärta. Då faller man fritt utan fallskärmen uppspänd i 50 sekunder i 200 km/timmen innan den fälls ut. Sedan "flyter" man långsamt ner mot marken i ytterligare 5-7 minuter innan man landar.

- Att hoppa fallskärm är inget billigt nöje men alla kan göra det. Hit kommer både 12-åringar och 70-åringar. Oftast har de fått hoppet i present.

Läs mer på: www.paradive.co.il/english.shtml.

Bortsett från dessa tre utmaningar kan hågade personer roa sig med glidflygning på flertalet platser, mountainbiking i uttorkade flodfåror eller upp och ner för bergstoppar för att nämna något.

Storstadsturister kan ägna sig åt free-running (en sport som går ut på att ta sig runt en given utmanande bana med enbart sin egen kropp som hjälpmedel, bland annat hoppar man från hustak till hustak) och skateboarding på specialramper. Eller varför inte anta utmaningen att ta sig snabbast uppför de 1 144 trappstegen (54 våningar) på Azrielitornet. Rekordet ligger på sju minuter. Slår du det, skriv till Menorah. Vi lovar att publicera både namn och bild.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!