Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageGetsemane trädgård

Getsemane var en trädgård med olivträd och en press som användes till att pressa ut olja ur oliverna. Gården låg öster om Jerusalem, på andra sidan bäcken i Kidrons dal (Joh 18:1), på sluttningen av, eller nära, den kedja av rundade kalkstenskullar som kallades Oljeberget eller Olivberget.

Exakt var Getsemane låg går inte att fastställa i dag, eftersom alla träd runt Jerusalem enligt historieskrivaren Josefus höggs ner under den romerska belägringen år 70. Enligt en tradition från 300-talet låg Getsemane på Oljebergets sluttning mitt emot tempelplatsens nordöstra hörn. Här finns en grotta som somliga anser var den plats där lärjungarna sov medan Jesus satt ensam och bad vid en klippa i närheten. Här finns också en liten muromgärdad örtagård som ägs och sköts av franciskanermunkar.

Dagens Getsemane trädgård ligger vid foten av Olivberget i Jerusalem och är en mycket välbesökt plats. När jag tittar på de tusenåriga olivträden kan man inte låta bli att undra över vad som passerat framför dem. Allt är oerhört vackert om det inte vore för alla besökare…

När jag var där slussades alla in genom porten och fördes framåt, eller i sidled, av massan som tryckte på. Det gick inte att hålla egen takt, stanna eller reflektera. Trots det är platsen värd ett besök. Men bestäm en mötesplats innan ni går in, det är lätt att tappa bort varandra.
Margarete NudelTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!