Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageUpp i det blå

Använder du mobiltelefon eller tittar du på TV när du är i Israel? Då gör du det med största sannolikhet via en av Spacecoms satelliter i rymden.
Av Martin Geifman  Foto Spacecom

1957 förändrades världen för alltid. Den första ryska satelliten Sputnik sköts ut i rymden och dess enkla radiovågor togs emot av radioamatörer runt om i världen.

Sedan dess har tekniken utvecklats med raketfart, enligt amerikanska data lär 6 578 stycken skickats upp sedan dess.

Tack vare satelliter kan nu människor runt om i världen sitta bekvämt i sina soffor och titta på live-TV från andra sidan jordklotet. Sportsändningar, politiska diskussioner, krig och naturkatastrofer har tagit steget rakt in i våra vardagsrum. Med satelliternas hjälp går det även lätt att navigera sig fram i okända länder tack vare GPS-tekniken. Med satelliternas hjälp ringer vi lätt till varandra via mobiltelefoner.

Världsledande på detta är Ryssland och USA. Men lilla Israel, som inte ens kan urskiljas från rymden med blotta ögat, har en blomstrande satellitindustri.

Främst i ledet står Space-Communication, mer känt som Spacecom med sitt huvudkontor i Ramat Gan, strax utanför Tel Aviv. De skickade upp sin första satellit, AMOS-1, i maj 1996. Eftersom Israel är ett till ytan mycket litet land och eftersom satelliten skulle högt upp i atmosfären, var man tvungna att skjuta upp den i franska Nya Guinea.

Spacecoms satelliter används enbart för civilt bruk för kommunikation i alla dess former. Dess störste israeliske kund är multimediaföretaget YES som bland annat ser till att israelerna har ett stort utbud av TV-kanaler att välja bland. Tack vare sin position ovanför jordklotet täcker AMOS-1 centrala och östra Europa samt även den amerikanska västkusten, och Ungern, Ukraina, Bulgarien och Rumänien tillhör också kundkretsen.

Att skicka upp och underhålla en satellit i rymden är ingen barnlek. Allt måste vara perfekt från början för när satelliten en gång är på plats, går den inte att reparera. Maskineriet med alla sina komponenter måste fungera prickfritt under hela satellitens livslängd vilken uppskattas vara mellan 12-18 år i snitt. På grund av all expertis som krävs, vid sidan av enorma investeringar, sa David Pollack, ordförande för företaget en gång: "Den grupp nationer som utvecklar och driver satelliter är en exklusiv klubb, reserverad enbart för teknologiska och ekonomiska världsmakter". Idag finns det sju nationer, Israel inkluderat, som har satellitindustrier.

AMOS-1 har följts av AMOS-2 och AMOS-3, bägge uppskjutna från Kazakstan. De nya satelliterna har inte bara ersatt den första utan även breddat Spacecoms tjänster. Planer på att lansera ytterligare tre satelliter de kommande åren finns. Den nästa lär finnas i omlopp sent detta år eller i början av 2012 och ska kunna betjäna hela Europa och den afrikanska kontinenten. Afrika ses som nästa strategiska region för Spacecom där tillgången på kommunikation fortfarande är låg. Kostnaden för att gräva ner fiberoptik och kablar för att nå människor på denna stora kontinent är enorm och inte realistisk. Med hjälp av en ensam satellit kan miljontals människor ringa mobilt och få tillgång till internet.

2013 ska ytterligare en satellit upp. Den kommer att täcka in Ryssland, delar av Asien och Mellanöstern. Med den på plats når Spacecom mer än 80 procent av jordens befolkning. Planer finns på ytterligare en.

Spacecom är redan väl etablerad i branschen och har som mål att fortsätta växa. Vi ska dock inte glömma bort att framgången för detta företag hänger tätt samman och är ett uttryck för all den högteknologiska kunskap detta lilla land förfogar över.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!