Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEkologiskt för alla

Alla borde ha rätt till hälsosam mat, oberoende av inkomst. Fram tills nu har dock ekologiska produkter nästan enbart varit tillgängliga för dem med stor plånbok. Detta är dock på väg att ändras, fler förstår vikten av "kemiskt ren" mat och företagen börjar se affärsmöjligheterna i att investera i ekologisk mat.
Av Sima Borkovski  Foto Sima Borokovski, Flickr

Ju mer man läser och lär sig om ekologiska produkter, desto mer inser man att "ekologisk" inte bara står för ett sätt att producera mat utan även är ett sätt att leva. I Israel verkar en riktig revolution vara på väg inom området, såväl vad gäller miljöfrågor som matkvalitet. Allt fler studier kopplar intag av mat med innehåll av tillsatser och gifter med ökande antal cancerfall. Studierna håller på att ändra folks medvetande, speciellt om frukt och grönt.

Kibbutz Harduf i Galiléen är landets pionjär inom området. För 25 år sedan började man odla ekologiskt enbart för egen del. Många av de boende var starkt influerade av antroposofiska teorier av den österrikiske filosofen Rudolph Steiner (1861-1925).

I dag är dock Harduf inte längre antroposofiskt utan synonymt med hälsosam ekologisk mat med ett brett utbud av produkter som mjölk, bröd, pasta, tomatsås, frukt och grönt. Framgång har dock sitt pris och för att effektivt kunna distribuera sina produkter sålde de sina rättigheter och produktionen ägs i dag av Tnuva, en av Israels största matproducenter. Att jätten Tnuva beslöt sig för att investera i lilla Harduf visar att ekologisk mat har kommit för att stanna i Israel.

Ett annat företag, Adama (jord) importerar, utvecklar och distribuerar ekologisk mat till många matmarknader över hela landet. Adama ägs av kibbutz Ma'abarot och leds av Kobbi Edri som började sin ekologiska bana på Harduf.

Han medger att han, som företagare, naturligtvis har en finansiell aspekt på sin investering.

- När vi började 1994 var begreppet "ekologiskt" så udda att vi nästan upplevdes som en kult. Dessutom hade vi så få produkter att alla hade fått plats i en liten affär.

Men efterfrågan på ekologiska produkter växte och företaget med den. Andra hakade på trenden. Till exempel grundade Guy Provizor Eden Market, en liten ekologisk stormarknad i staden Or Yehuda 2003. Fem år senare öppnade han en stormarknad för ekologisk mat på 2 870 kvadratmeter i Netanya. Det är den största ekologiska affären i hela Mellanöstern och en av de större i världen. Produkterna säljs i dag även i vanliga butiker under namnet "Den Blå Fyrkanten" (Haribua Hakachol).

Enligt Edri är detta bara början. Fler affärsmän kommer att vilja ta del av det ekologiska äventyret då de inser den finansiella potentialen. Nyligen köpte stormarknadskedjan Super Sol en kedja av ekologiska butiker.

- Jag ser utvecklingen som en möjlighet att nå ut med ekologisk mat till allmänheten för vettiga priser, ekologisk mat kommer på sikt inte att vara "mat för rika". Ekologisk mat har varit dyr då det är dyrare för tillverkaren och kraven är högre. Idag är cirka 1,5 procent av allt jordbruk i Israel ekologiskt, i Europa och USA är siffran högre, 3-5 procent. Men efterfrågan är enorm och procentsatsen kommer med största sannolikhet att öka.

För närvarande kan tre organisationer certifiera produkter som ekologiska. Det är många regler som måste följas för att en produkt ska ses som ekologisk och inspektörer besöker jordbruken regelbundet. Att vara "ekologisk" är inte bara att sätt att plantera och skörda grönsaker, det är ett sätt att behandla jorden genom att inte smutsa ner den med kemikalier och hur djuren behandlas som ger oss mat. Hönor ska kunna gå fritt och kor ska hållas torrt och i stora utrymmen.

Jordbrukarnas situation är dock tuffare än investerarnas. Vattenpriset är högt och det finns inget statligt stöd för ekologiska odlare.

David och Orna Mimran och deras åtta barn driver ett ekologiskt jordbruk i Carcom, Nahalat Yosef.

- Man måste vara en sann idealist om man ska driva ett ekologiskt jordbruk för vinsten motsvarar inte på något sätt den stora arbetsinsats vi lägger ner. Det gäller såväl tid som pengar.

Jordbruket producerar jordgubbar, tomater, morötter, gurkor, sallad och liknande. Produkterna säljs i en butik som de driver tillsammans med andra ekologiska odlare. Där finns även hemkokad marmelad, olivolja, pasta och mjöl. Kunderna kommer från hela Golan, både boende och turister.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!