Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageGrön turism i Negevöknen

Tiden står kanske inte stilla i Mitzpe Ezuz, men den går definitivt långsammare än i resten av Israel. Redan tio minuter after att ha parkerat bilen bakom byns café och dragit några djupa andetag av den torra ökenluften saktar min arbetskollega Suzanne och jag på stegen, njuter av stillheten och känner hur stressen bokstavligen rinner av.
Text och bild Anna Veeder

Sexton familjer bor här mitt i Negevöknen, bara några kilometer från den egyptiska gränsen. De låga husen smälter harmoniskt in i ökenlandskapet med sina träverandor täckta med palmbladstak och sina mjuka naturfärger, från beige till terrakotta. Tel Aviv är långt, långt borta. En stor träpåle mitt i byn visar avståndet till Ulan Bator, Anchorage och Kapstaden; på en liten skylt längre bort står det "getost till salu". Strax hittar vi butiken, som är inhyst i en gammal rostig tågvagn, men ingen ost i sikte. Genom fönstret ser vi en kvinna vattna en hjord vit- och brunfläckiga getter i en inhägnad.

- Mjölkningssäsongen startade väldigt sent i år så tyvärr har vi inte kunnat producera någon ost än, svarar den vänliga kvinnan. Men kom tillbaka om två veckor, då finns det. Ni får gärna sitta på terrassen och se på fåglarna om ni vill - det finns flera sällsynta sorter som kommer förbi här.

Turism, konst och ekologiska produkter är Mitzpe Ezuz främsta inkomstkälla, och många familjer har rum att hyra ut. Ett av de mer speciella är "Zimmerbus" som drivs av Eyal och Avigail Hirshfeld. Tre omsorgsfullt och konstnärligt renoverade bussar täckta med gulbrun lera tjänar som gästrum åt par eller familjer, som antingen kan laga sin egen mat i det smakfullt utrustade köket eller beställa färdiga måltider. Två tyska familjer är just på väg att packa när vi tittar in.

- Ungefär 40% av våra besökare är utlänningar, berättar Eyal som är i full färd med att renovera en fjärde buss. De flesta kommer på rekommendation av vänner eller bekanta som varit här.

För dem som verkligen insisterar på att lämna civilisationen bakom sig rekommenderas ett besök på den ekologiska gården Khan Beerotayim, en och en halv kilometer från Mitzpe Ezuz. Låga lerhus med palmtak omger en stor öppen plats med en eldstad i mitten, där glöden värmer två sotiga tekittlar med örtte och en kanna arabiskt kaffe. Mjuka toner av meditativ musik, avlägset fågelkvitter och vindens rasslande i de torra palmbladen är det enda som hörs.

- Våra besökare känner till stämningen här, säger receptionisten Roni. De kommer hit för att koppla av, njuta av stillheten och tystnaden.

Beerotayim erbjuder enkla rum med plats för en till sex personer. I rummen finns en trave madrasser; sovsäck och kudde får gästerna ta med sig själva. Priset (490 shekel för två personer/natt) inkluderar ett gediget kvällsmål och frukost i det stora beduintält som tjänar som matsal. All elektricitet i Beerotayim genereras av solceller, så efter solnedgången är små bärbara fotogenlampor den huvudsakliga ljuskällan. I varje rum finns en vedeldad kamin som sprider en trivsam värme när temperaturen sjunker framemot natten. Utanför sprider fullmånen ett magiskt sken över det öppna ökenlandskapet.

- Vackrast är ändå duschrummet, tycker min vän Suzanne som tjusats av de färggranna mosaikhandfaten och den enkla men smakfulla dekoren.

All inredning är gjord i naturmaterial, från beduinmattorna i matsalen till palmbladsstolarna, terrakottaurnorna som tjänar som papperskorgar och de många hängmattorna och madrasserna där man kan ligga och läsa, meditera eller slumra till allt efter behag.

De mer aktivt sinnade kan bege sig ut på en traditionell kamelritt (40 shekel för en halvtimme) i omgivningarna eller göra en ökenvandring ut mot den egyptiska gränsen. Hit kommer också fågelskådare och grupper av cyklister som forcerar den steniga terrängen.

Förutom avkoppling och naturupplevelser erbjuder Negevöknen en stort antal historiskt och kulturellt intressanta platser. När regionen på 400-600-talet tillhörde det bysantinska riket befolkades området av nabatéerna, som huvudsakligen försörjde sig på handeln mellan Gaza och den arabiska halvön men också hade ett utvecklat jordbruk. En av deras mest berömda städer är Shivta, några mil norr om Mitzpe Ezuz. Idag är Shivta centrum i en israelisk nationalpark där man kan promenera längs ruinstadens vindlande gator och betrakta kvarlämningarna från tre kyrkor, en enorm vinpressanläggning, otaliga bostadshus och ett utvecklat bevattningssystem.

Vatten saknas inte heller i Negev: ännu några mil längre norrut vid Mashabim-korsningen ligger Park Golda, en klar liten sjö omgiven av gräsmattor och palmer som lämpar sig utmärkt för en picknick. Mitt emot Park Golda ligger spaanläggningen Neveh Midbar där besökarna kan koppla av i någon av inomhus- eller utomhuspoolerna med varmt, mineralhaltigt vatten direkt från den underjordiska vattenreservoaren under Negevöknen, njuta av en massage eller skönhetsbehandling. För barnen rekommenderas ett besök på det närbelägna Hai Negev Revivim, ett zoo med fokus på djur som trivs i ökenmiljö inklusive schakaler, alpackor och det indiska piggsvinet. Här kan man också bo i beduin- eller indiantält och baka sina egna pitot över lägerelden innan det är dags att sätta sig i bilen och åka tillbaka till civilisationen igen.

Enligt International Ecotourism Society är ekologisk turism "ansvarsfullt resande till naturområden som bevarar miljön och förbättrar lokalbefolkningens välbefinnande. Intresset för "gröna" turistalternativ har ökat markant i Israel under senare år, och utbudet har breddats till att inkludera allt från enkla övernattningsmöjligheter i beduintält i Negevöknen till det energisparande hotellet Sharon Resort i Herzliya. Flest alternativ finns i det gröna Galiléen och på Golanhöjderna i norra Israel.

Mer info på travelgreenisrael.com och www.ecotourism.org.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!