Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageBetter cars - Better place

2005 fick en grupp unga ledare frågan hur de skulle vilja förbättra världen före år 2020. Platsen var World Economic Forum i Davos. Många tankar om politik, ekonomi och medicin dryftades, inget gav något konkret resultat. Förutom en idé från en deltagare, den israeliskt födde Shai Agassi.
Av Martin Geifman  Illustration Eva Marie Wadman

Vid tiden för mötet i Davos var Shai Agassi redan en komet i mjukvaruföretaget SAP i Tyskland. Ja, ledningen hade till och med funderingar på att utnämna honom till VD. Men 2007 sa han upp sig från SAP för att fullfölja sin egen dröm om att förbättra världen och grundade företaget Better Place. Drömmen var att dramatiskt reducera, och kanske på sikt även eliminera, användandet av fossila bränslen i personbilar. Hans mål är att alla bilar i framtiden ska drivas av el istället för på bensin.

De miljömässiga vinsterna är stora. Föroreningar från bilar ger bland annat lungcancer, andningsproblem, smog och surt nedfall. Med eldrivna bilar blir miljön noterbart mycket renare.

Ganska snart hade Agassi fått investerare att satsa en grundplåt på 200 miljoner dollar på hans idé och arbetet med att skapa en industri startade.

Utmaningen för Better Place var att skapa en elektrisk bilkultur som skulle vara lättillgänglig för massorna. Man skulle behöva skapa en infrastruktur med olika delar som laddningsstationer, batteribytesstationer och kundservice.

En nyckelfråga var hur man skulle separera ägarskapet för bilen från batteriet. Lösningen har blivit att kunden köper en bil och tecknar ett avtal för abonnemangs- och serviceavtal för batteriet som man inte äger.

För närvarande har man skapat fem olika abonnemangsnivåer baserade på hur mycket man kör varje år. För den som kör mycket, cirka 40 000 km/år, kostar ett batteripaket 400 euro/månaden. För dem som kör mindre ligger kostnaden på mellan 150-170 euro/månaden. Så länge man håller sig inom sina ramar kan kunden stanna och ladda sitt batteri vid vilken laddningsstation som helst, alternativt byta sitt batteri vid en helautomatisk station. (Tänk "biltvätt" där du sitter kvar i din bil, drar ditt kort genom en kortläsare och inom fem minuter har det urladdade batteriet bytts ut till ett nytt och du kan köra iväg).

Priserna för de olika servicepaketen har satts med utgångspunkt ifrån hur mycket det kostar att tanka bensin. Generellt siktar Better Place på att både bilen och själva abonnemanget ska bli billigare än att köra bensindrivet.

Så hur långt kommer man då på ett fulladdat batteri? På ett normalt underlag räknar tillverkarna med att man kommer 160 - 185 km. För den vanliga resan räcker det mer än väl och finns det laddningsstationer tillgängliga vid resans slut spelar det ingen större roll. För längre resor måste det finnas tillgängliga bytesstationer.

I början fnös företrädare för olika länder åt hans idé och kallade den för opraktisk. Under 2007 kom dock genombrottet när Israels dåvarande premiärminister Shimon Peres officiellt meddelade att Israel skulle bli den första marknaden i världen att implementera Better Place på nationell nivå. Två månader senare meddelade Danmark samma sak och kort därefter Australien.

Better Place har lyckats hålla sina deadlines och all infrastruktur är snart på plats i Israel. Till sommaren kommer det ske begränsad försäljning av de första bilarna. Under årets fjärde kvartal drar sedan marknadsföringen igång för fullt. Strax därefter följer etableringen i Danmark och under 2012 sker lanseringen i Australien. Totalt har Better Place beställt 100 000 elbilar av Renault-Nissan i ett första skede. Modellen "Fluence" kommer till en början att finnas i Israel och Danmark.

Ett pilotprojekt med eldrivna taxibilar startade under våren 2010 i Japan och ett liknande upplägg för taxibilar i San Fransisco under hösten. På Hawaii är man i full gång med att bygga infrastrukturen för att kunna starta inom en snar framtid. Samtidigt pågår förhandlingar med fler än 20 länder för närvarande. Better Place var även ett av de företag Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Marcus Wallenberg besökte i början av 2011.

Ju fler länder som ansluter sig till systemet desto lättare kommer det att bli att köra över nationsgränser och ersätta bensin med el. I förlängningen kommer detta att leda till minskat beroende av olja och ha en signifikant påverkan på omvärlden.

Shai Agassis vision har lett till stor uppskattning. I maj 2009 fanns han med på Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika personer. I Foreign Policys Magazine fanns han med bland de 100 mest inflytelserika tänkarna under 2010. Och med det miljömedvetna tänkandet och den ekonomiska fördel som elektriska bilar står för är det klart att Shai Agassi befinner sig på rätt väg mot sitt mål att göra världen till en bättre plats, a better place…Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!