Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageRäddande änglar

De slår till mitt i natten eller mitt på blanka dagen. De rycker in när du behöver hjälp med din bil. De gör det utan kostnad. De består av ultraortodoxa män och de kallar sig för "Vännerna".
Text och bild Eliot Turvall

För ungefär ett halvår sedan åkte Aharon Beck mellan Jerusalem och Bnei Brak vid halv tvåtiden på natten. Plötsligt fick han punktering på ett av bakhjulen. Eftersom han inte hade några verktyg för att byta däck, fruktade han att han skulle vara tvungen att tillbringa natten vid motorvägen.

- Jag hade nästan gett upp hoppet, när jag, som en sista utväg, kontaktade en ungdomskamrat som jag trodde kanske skulle kunna hjälpa mig, säger Beck då han tänker tillbaka på den mörka natten vid motorvägen. Kamraten hänvisade mig vidare till en organisation vid namn "Vänner", som han trodde skulle kunna hjälpa mig.

Något skeptisk ringde Beck direkt till "Vänners" växel och berättade om sitt problem. Han blev mycket positivt överraskad när en av "Vänners" volontärer kom till undsättning inom mindre än en kvart.

- En ängel räddade mig mitt i natten, utbrister Beck med tacksamhet i blicken. Han hade all nödvändig utrustning och bytte däck på min bil på några minuter. När min okände räddare var klar, ville jag naturligtvis betala honom som tack för hjälpen, men det gick han absolut inte med på, fortsätter Beck. Han sade att om jag verkligen ville, kunde jag kontakta "Vänners" kontor och ge en donation. Detta var dock inte alls nödvändigt. I vilket fall som helst skulle en eventuell donation från min sida gå till inköp av fler verktyg till andra volontärer och inte till personlig ersättning till någon av de inblandade.

Nyligen kontaktade Beck "Vänner" igen, då han fick problem med bilens batteri. Återigen kom en av organisationens volontärer till undsättning och Beck kunde lättad köra vidare.

Vad är då "Vänner" för slags organisation och varför är dess medarbetare ständigt redo att hjälpa bilförare som fått problem utefter Israels vägar? Svar på dessa frågor får vi från Motti Majevski, "Vänners" talesman.

- Organisationen grundades 2007 och omfattar i dagsläget ungefär 800 ideellt arbetande ultraortodoxa män utspridda över hela Israel, förklarar han. Förare ringer till oss när de fått punktering, när batteriet är tomt, när bensintanken plötsligt är tom eller när motorn överhettats. De har ofta inte de verktyg eller den kunskap som behövs för att ta hand om problemen.

"Vänners" telefonist slussar vidare meddelandet till den ansvarige i det aktuella området och han lokaliserar någon som är tillgänglig och i närheten av den som behöver hjälp.

- Varje dygn är det ett femtiotal personer som kontaktar "Vänner" och under årens lopp har vi kunnat hjälpa flera tusen personer i nöd, berättar Majevski. Det är också viktigt att poängtera att alla våra medarbetare ställer upp helt frivilligt och inte ens får ersättning för sina utlägg. För dem som får hjälp kostar det inte heller något.

Vänner får en del donationer men medlen går endast till att köpa utrustning, inte till lön till någon av medarbetarna. I varje bil som rycker ut finns det nämligen startkablar, punkteringsspray, domkraft och andra verktyg.

- Det är ett gudomligt påbud att hjälpa varandra och det är detta vi försöker göra, säger Majevski vidare.

Av mängden tackbrev i Majevskis kontor att döma, värdesätts denna osjälviskhet av många.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!