Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageAtt äta i Bibelns fotspår

För många som åker till Jerusalem är det de tre världsreligionernas heliga platser som drar; Västra muren, Gravkyrkan, Getsemane trädgårdar, Klippmoskén och många andra platser. Få vet om att man i Jerusalem även kan äta en helt biblisk och kosher måltid.
Text och bild Margarete Nudel

Om jag säger "biblisk mat", vad tänker du på då? Manna? Lamm? Biblisk mat är dock mycket mer än det. Det blir man snart varse om efter ett besök på restaurang Eucalyptus i Jerusalem. Här kan man avnjuta ett autentiskt bibliskt kök (dock inte lagat på stenhällar) tillrett med kryddor och vilda örter från kullarna som omger staden sedan tusen år tillbaka i tiden.

Eucalyptus drivs sedan 20 år tillbaka av Moshe Basson, tillika köksmästare och världsmästare i couscous, tillsammans med sin son Ronny för två år sedan.

För motsvarande cirka 350 kronor per person kan man avnjuta måltiden "Shir Ha'shirim" - sångernas sång där man får välja mellan tre olika soppor (Jacob & Esaus bibliska röda linssoppa till exempel), följt av olika små sallader (vildörtssallad med örter från biblisk tid, grillad aubergine med rå tahini och granatäppeljuice), och fyllda dolmar med olika slags fyllning. Och då har man bara kommit till förrätterna…

Till huvudrätten finns också ett flertal val, paradrätten är dock "Nahaphoch-Hou Maglube" en specialgryta med kyckling, ris, grönsaker och saffran framförd av chef Moshe och en gäst (i detta fall jag).

Middagen avslutas med avsmakningsmeny av husets efterrätter. Hemgjord lemonad, vin, örtte och turkiskt kaffe ingår.

Var det gott? Jo, det mesta smakade mycket bra. Huvudrätten kunde jag inte äta (vegetarian sedan många år) fast det mötte inga problem. I ett kick ordnade Moshe fram ett vegetariskt alternativ vilket jag uppskattade.

Trevlig miljö och upplevelsen av att Moshe faktiskt går runt och sätter sig och pratar med alla sina gäster är fin. Stämningen var familjär. Ett klart annorlunda ställe om man är i närheten.

Eucalyptus
14 Hativat Yerushalaim St. Hutzot Hayotzer (the Artists Colony), Jerusalem
02-624 43 31

Vad är väl ett besök på hösten i Israel utan den dagliga dosen av färskpressad granatäppeljuice?

Juicemannen utanför Getsemane trädgårdar hade fullt upp att hinna med alla beställningar av dem som hade besökt, eller skulle besöka, den heliga platsen.

På grund av sitt läge var väl priset aningen högre än i resten av staden, men det gjorde inget. För det är lika gott varje gång!

En sockerbagare…

Hatayim Metukims lilla bageri i Neve Tzedek är inte som vilket bageri som helst. Till skillnad mot mega-trenden som drabbat Sveriges kaféer och bagerier (ja, Stockholm i alla fall) är allt som produceras där i minimal storlek. En munsbit precis.

Det är gott. Det är sött. Det är vackert och det är mycket omtyckt av Tel Avivborna. Ett snabbt ögonkast ger intrycket av en liten butik. Hyllorna är fyllda av alla sorters sötsaker och småkakor (alltså små småkakor). Det nästa man reagerar på är doften av nybakat i kombination med choklad.

Varje fredag serveras en mycket omtyckt bufféfrukost i den tillhörande cafédelen som finns både inne och ute. Det är bäst att reservera bord för att vara säker på att få plats. Klart värt ett besök även om man inte ska stanna, utan bara vill handla med sig.

Hataim Metukim (De söta syndernas bageri)
67 Shabazi, Tel Aviv
03-516-2708Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!