Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageShai - ostprofeten

Det tar en evighet innan vi kommer fram. Vid ett flertal tillfällen tror vi att vi åkt vilse, då dyker en liten liten målad skylt med en get på upp och så fortsätter vi. Vägen är allt annan än anpassad för motorfordon, fylld av stora gropar och lösa stenar. En i bilen blir åksjuk.

Men vägen är värd resan för vid målet väntar ostprofeten Shai. Och gillar man ost är det precis dit man ska ta sig.
Text och bild Margarete Nudel

Väster om Jerusalem, på den västra sidan av berget Eitan och nära Satafs källor, ligger ett område vars mark har brukats de senaste sextusen åren. Så sägs det, och så ser det ut.

När vår buss har skumpat klart och vi stigit ut undrar jag verkligen var jag hamnat… Emot oss slår en inte helt behaglig "doft" från 200 getter. En man med långt vitt skägg, klädd i vita kläder, det visar sig vara ägaren, kommer mot oss. I princip saknar jag bara vandringsstaven för att komplettera bilden av Moses.

Vi, dvs fyra skandinaviska journalister, har anlänt till Shai Seltzers getostfarm i bergen. Här har han tillverkat exklusiv getost sedan 1974, ost som han vunnit otaliga priser för. De 200 getterna utfordras med ekologiskt odlat bete som odlas på sluttningarna i gammaldags terrasstil.

Det är inte vilka getter som helst, upplyses vi om. De är resultatet mellan en blandning av getter från Virginia och getter från Cypern (med ursprung från Syrien) och lite annat. Resultatet är en get som anpassat sig till området och ger högkvalitativ, fethaltig mjölk. Grunden för att skapa bra getost uppenbarligen.

En bra ost ger sig tillkänna genom sin konsistens och sin smak.

- För att uppnå yppersta kvalitet måste man förstå livets kretslopp på jorden, säger Shai med eftertryck. Det handlar om allt från klimatet till bakterierna, allt är viktigt!

Jämför bilden på Shai med bilden på Uri (föregående artikel). Visst är de lika! Känslan för bra mat kanske sitter i skägget?
Ingen av oss säger emot. Vi är helt förstummade av omgivningen, av Shai, av stanken från getterna. Efter en stunds avsmakande klarar ingen av att tala alls, knappt ställa frågor. Magin från ostarna tar över helt.

Här skulle jag kunna fortsätta och berätta om hur varje ost blir individuell, beroende på vad getterna ätit, hur den behandlats, hur länge den lagrats i den lilla speciella sandstensgrotta vi får förmånen att besöka mm. Men jag väljer att hoppa över den delen.

För det går inte att beskriva smakupplevelser, tyvärr. Och det är klart att man ska gilla ost för att uppskatta detta. Jag fick pröva fyra av Shais sju olika ostsorter, de var himmelska allihop! Vi satt i en slags "grotta" där de som lyckades hitta fram till farmen kunde få smaka och handla ost.

Shai berättar att han aldrig gör reklam för sig själv och sina ostar, att det flyger in folk från Guide Michelinkrogar i Frankrike för att köpa hans ostar, att han kom på tolfte plats i tävlingen "årets ost" 2009 (av 5 800 deltagare), att hans son nu börjat arbeta tillsammans med honom och att han inte har någon ambition att utöka produktionen. Alla fakta spelar dock mindre roll. Smakupplevelsen var fantastisk och det enda negativa var att det inte gick att ta med sig ost hem till Sverige.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!