Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageUri Buri i Akko

Först undrar man vilken himla sylta man hamnat på… utsikten över Medelhavet från Akkos stadsmur är i och för sig hänförande men inne har putsen trillat ner på sina ställen, det finns synliga spår av gamla fuktskador i taket, takfläkten måste ha suttit på plats sedan den Ottomanska perioden och borden och stolarna verkar vara inköpta på loppis.

Men när maten serveras glömmer man allt detta. Bättre fisk- och skaldjursrestaurang finns nog inte i hela Israel.
Text och bild Margarete Nudel

Jag erkänner, egentligen är jag helt fel person att recensera en fisk- och skaldjursrestaurang. Jag äter nämligen varken fisk eller skaldjur.* Men med mig på Uri Buri i Akko hade jag dock två mycket erfarna mat- och vinrecensenter från Danmark och en från Finland. Och eftersom de himlade med ögonen, mmm…ade hela tiden och vägrade att lämna en liten smula kvar på faten som kom in i en strid ström, tog jag det som ett bevis att maten inte bara var vacker utan även smakade gott. Vilket kollegorna bekräftade.

Uri Buri ÄR ett mycket speciellt ställe som ligger längs med Akkos strandpromenad i ett 400 år gammalt turkiskt hus med fönster mot havet. Ägaren och köksmästaren Uri Yirmias är fiskare i grunden och har en särdeles talang att tillaga fisk- och skaldjur till perfektion. Det finns faktiskt ingen direkt meny att beställa ifrån utan Uri utgår ifrån vad som finns tillgängligt och därefter lagas allt i det lilla köket.

Nåja, vissa rätter återkommer stadigt, till exempel hans Coquilles St Jacques som tydligen kunde jämföras med en filet mignon, små calamaris med rosa grapefrukt, thai-inspirerad skaldjurssoppa med räkor, calamari och musslor kokade i koriander, basilika, ingefära och kokosmjölk, eller sashimilax i soyasås med wasabisorbet (bara en av alla kreativa sorbeter som Uri tillverkar).

Ett gott råd är att beställa in halva portioner och på så sätt få rum med fler smaksensationer eller den stora avsmakningsmenyn. Det räcker med en meny för två och vill man ha mer, ja, då är det bara att beställa extra.

Varje måltid avslutas med hemgjord glass.

- De som verkligen uppskattar god mat är välkomna till min restaurang, kan man inte uppskatta god fisk utan eleganta tallrikar bör man gå till ett annat ställe, säger Uri.

Ord och inga visor.

Uri är självlärd och har aldrig studerat matlagning eller gått i skola hos kända köksmästare. Det var först när han blev uppmanad att skriva en kokbok som han började skriva ner sina recept.

- Jag lagar det jag gillar. Jag gillar att experimentera och leka med mat. Vissa blir lite misstänksamma när vi serverar så många olika små rätter men jag ser ett besök hos mig som underhållning med mat.

Så… vad åt jag då?
Först serverades underbara små sallader och till huvudrätt åt jag gnocchi med gudomlig svampsås. Jag orkade inte äta upp. Men mina kollegor åt resterna. Det hade varit skam att lämna kvar mat...

Uri Buri Fish Restaurant
Akko Lighthouse Place
+ 972-4-955-2212Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!