Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageStudera i Israel

Funderar du på att studera i Israel och är intresserad av att lära känna det israeliska samhället ”inifrån”? Israeliska universitet erbjuder ett brett urval av engelskspråkiga akademiska studier på olika nivåer där var och en kan hitta sin egen nisch.

Vad sägs om ett masterprogram i ökenstudier vid Ben Gurionuniversitetet i Negevöknen, ett ettårigt program i stress, kris och traumabearbetning vid Tel Aviv-universitetets Bob Shapell School of Social Work eller en BSc i vatten- och miljöstudier vid Israels tekniska universitet Technion i Haifa?
Av Anna Veeder  Foto IDC och Josh Mintz

Det populäraste alternativet för svenska studenter är Interdisciplinary Center (IDC) i Herzliya, nära Tel Aviv.

– Fördelen med IDC är att de erbjuder en fullständig, internationellt erkänd Bachelorsutbildning på engelska, inte bara termins- eller årsprogram, berättar Adam Cohn som studerar på BA-programmet i statskunskap.

Trots att IDC inte räknas som ett fullfjädrat universitet är skolan en institution med höga ambitioner, både akademiskt och i det israeliska samhället. De tar in många kända och inflytelserika forskare som föreläsare. Till skillnad från de flesta andra universiteten kräver IDC inga studier i hebreiska, varken före eller under studietiden. Intresserade studenter kan istället läsa hebreiska som extrakurs. Adam har inte hebreiska på schemat utan gick istället en intensiv sommarkurs i hebreiska för att underlätta kontakterna med det israeliska samhället.

– Samvaron med enbart internationella, engelsktalande studenter kan lätt bli en ”bubbeltillvaro” som är svår att ta sig ur, berättar Adam. Därför valde jag att bo i Tel Aviv och inte i studentrummen i Herzliya. Tel Aviv är en fantastisk stad med enormt mycket ungdomar och det händer väldigt mycket hela tiden.

Simon Salomonsson läser läkarprogrammet i Linköping. Han fann en ovanligare, men inte mindre intressant väg, till studier i Israel genom att han kontaktade en professor i kardiologi på Hadassahsjukhuset i Jerusalem och bad denne att bli handledare för hans Duppsats. Resultatet blev fyra månaders vistelse under våren 2010 på Hadassahsjukhusets centrum för hjärtsjukdomar.

– Bemötandet var väldigt positivt, berättar Simon. Jag jobbade på ett laboratorium och fick kontakt med många kompetenta, ambitiösa och duktiga människor. Det enda negativa var att mina kontakter blev ganska begränsade till dem jag jobbade med, eftersom jag var där helt på egen hand. Det hade varit kul att bli lite mer omhändertagen och att vara en del av studentlivet.

Förutom uppsatsskrivandet så innebar vistelsen mycket för hans personliga utveckling. Att tvingas ta itu med saker själv, i ett främmande land, stärker självförtroendet.

– Dessutom var det otroligt spännande att lära känna Mellanöstern, att själv kunna skapa sig en bild av situationen, säger Simon.

Mathan Ravid hittade också ett orginellt sätt att kombinera studier med en vistelse i Israel. Efter att ha avslutat en BA-examen i historia vid Uppsala universitet kontaktade han en bekant vid Tel Aviv-universitetets Stephen Roth Institute, som specialiserar sig på nutida rasismoch antisemitismstudier, och fick en praktikplats. Boende ordnade han själv i Tel Aviv. Under praktiken arbetar han på en artikel om antisemitiska rörelser i Sverige som kommer att publiceras i institutets databas.

– För mig har själva ämnesområdet betytt mycket, säger Mathan. Studier av modern antisemitism och rasism är inte alls lika utvecklat i Sverige som det är i Israel, och institutet är fullt av kompetenta och intelligenta människor. Förhoppningsvis kan jag använda mina erfarenheter härifrån, och artikeln, som språngbräda för mina vidare studier.

Som de andra betonar Mathan hur mycket vistelsen i Israel har betytt för honom personligen.

– Tel Aviv är en oerhört dynamisk stad, en riktig smältdegel. Från början var det meningen att jag skulle stanna några månader, men jag trivs så bra att det nu gått över ett halvår.

Erika Samuelsson hade inte studerat i Sverige innan hon började ett ettårsprogram vid Haifas universitet året 2001-2002, mitt under den andra intifadan. Kurserna fokuserade på Israels samhälle och historia, arabisk-israeliska relationer samt psykologi och freds- och konfliktstudier.

– Jag kontaktade Haifauniversitetets International School och fick mycket hjälp och rådgivning eftersom jag till skillnad från de flesta andra studenterna inte var del av ett program, berättar Erika. Lärarna var väldigt tillmötesgående och bra.

Erika finansierade sina studier med hjälp av studielån från CSN och arbetade även vid sidan om.

– Det tog lång tid innan jag fick svar från CSN, säger Erika. Men universitetet kände till det skandinaviska skolsystemet och ansökningsprocessen gick smidigt. Jag fick ett intyg på att jag hade blivit antagen till universitetet, och de skickade alla papper som behövdes för att ansöka om lån från CSN.

Kurserna som hon gick kunde hon sedan tillgodoräkna sig när hon började studera vid Stockholms universitet.

Tips till potentiella studenter Börja ansökningsproceduren i tid för att kunna ansöka om stipendier eller om lån från CSN. Räkna med att allting tar längre tid än du har planerat...

Tänk på vilka intressen du har utöver studierna, kolla kursutbudet på de olika universiteten och välj därefter. Det är stor skillnad på att vara student i städerna Beer Sheva och Tel Aviv. Men tänk också på att vissa universitet har bättre fakulteter än andra. T ex är Haifa känt för sina historiska och geografiska institutioner och har bra välkända professurer inom områdena, medan de andra universiteten har andra nischer.

På vissa av universiteten kan man söka om stipendier och även volontärarbeta (t ex med studiehjälp till barn, att hjälpa nya immigranter med mera) och på så vis få ner studiekostnaden. Genom att volontärarbeta får man dessutom en värdefull inblick i det israeliska samhället och gör många nya bekantskaper.

Fakta & länktips

Hur mycket kostar det?
Att studera i Israel är långt ifrån gratis. Årsavgiften för universitetsstudier på hebreiska ligger på ca 24 000 kronor/år, men studier på engelska är avsevärt dyrare, från 10 000 dollar och uppåt.

Finansiering
Utbytesprogram, stipendier (kolla: ”Thanks to Scandinavia”, www.thankstoscandinavia.org) eller studielån från CSN. Se till att vara ute i god tid och att ha alla papper i ordning!

Boende
Det enklaste (och billigaste) är att bo på studentrum, men som de intervjuade i artikeln alla betonar, att bo utanför studentmiljön har sina fördelar. Fundera över vad som passar dig bäst, och samla ihop kontakter som kan vara till hjälp i bostadssökandet.

Hur väljer jag studier som passar mig?
Israels Student Authority erbjuder information och rådgivning till studenter utomlands som är intresserade av studier i Israel. Ring +972-2- 6214589 eller maila naomis@moia.gov.il.

Deras guide ”Studying in Israel in English” från november 2008 erbjuder en bra överblick över studiemöjligheterna på de olika universiteten även om den inte är helt uppdaterad. Går att ladda ner som PDF (www.moia.gov.il).

Mer info på
Israeliska UD:s websida (www.mfa.gov.il) har kort info med länkar till de olika universitetens internationella program på alla nivåer från sommarkurser till MA-program. Ta kontakt med universiteten. Ställ frågor om de program som intresserar just dig.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!