Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFör Sverige i Israel

I centrala Tel Aviv, invid "Asia House", vajar den svenska flaggan stolt i vinden. På femte våningen i detta kontorskomplex ligger nämligen den svenska ambassaden, en knutpunkt för svenskar i Israel samt israeler med intresse för Sverige.
Text och bild Elliot Turvall

Här på ambassaden arbetar totalt tretton personer: fyra diplomater utsända från Utrikesdepartementet i Stockholm och nio lokalanställda, förklarar Annika Ben David, ambassadråd med ansvar för bland annat pressfrågor. De fyra diplomaterna är ambassadören, Ben David, en förstesekreterare med ansvar för ekonomiska frågor med mera samt en förstesekreterare som har hand om administration och migrationsärenden. De har tidsbegränsade förordnanden i Israel på mellan två och fyra år.

Merparten lokalanställda är utvandrade svenskar som bott i Israel under många år. Ytterligare en person arbetar på ambassaden, nämligen försvarsattachén, utsänd av Försvarsmakten för att bistå densamma med information om den militärpolitiska utvecklingen i regionen.

- Ambassadens huvudsakliga arbetsuppgifter är att tillvarata och utveckla de bilaterala förbindelserna mellan Israel och Sverige. Vi följer och analyserar den politiska utvecklingen i Israel, grannländerna och den bredare regionen, inklusive palestinierna förstås, berättar Ben David.

- Vi följer den israeliska inrikespolitiska utvecklingen, inklusive situationen för de mänskliga rättigheterna och internationell humanitär rätt. Vi ägnar oss också åt så kallade konsulära frågor, till exempel svenskar som behöver nytt pass eller som är i behov av hjälp i en nödsituation, men också israeler som exempelvis söker uppehålls- eller arbetstillstånd i Sverige. Vi arbetar även för ett ökat handelsutbyte och breda kontakter mellan de israeliska och svenska samhällena inklusive kulturområdet.

Värdet av den svenska exporten till Israel var cirka 3,5 miljarder kronor år 2008. Importen till Sverige från Israel under samma år hade ett värde på ungefär 1,1 miljarder kronor. Två av de svenska företagen som etablerat sig på den israeliska marknaden är IKEA och H&M.

I år öppnade IKEA sitt andra jättevaruhus i Israel, medan H&M invigde sina första butiker i landet. Båda kedjorna är mycket omtyckta bland israelerna och anses sälja varor av hög kvalitet till rimliga priser.

- På ambassaden informerar vi också om Sverige i allmänhet, säger Ben David vidare. Det kan till exempel gälla möjligheter till studier eller annan vägledning som behövs inför en vistelse i Sverige. Många kommer till ambassaden med frågor, men vår hemsida besöks också flitigt. Eftersom israelerna talar väldigt bra engelska generellt, är arbetsspråket engelska, men de lokalanställda talar även flytande hebreiska.

Vid ert nästa besök i Israel, om ni skulle behöva hjälp med något eller om ni bara har lite hemlängtan, kan ni alltså besöka den svenska ambassaden i Tel Aviv - en svensk "ö" i Israel.

Sveriges ambassad i Israel öppnade 1951 och ligger numera i "Asia House", på Rehov Weizman 4 i Tel Aviv.
Telefonnummer: (00-972-0)3-7180000
www.swedenabroad.comFoto
Pawel Flato
I september tillträder Elinor Hammarskjöld som Sveriges ambassadör i Israel. Innan dess var hon chef för Utrikesdepartementets enhet för folkrätt, mänskliga rättigheter och traktaträtt. Dessförinnan har hon bland annat arbetat med säkerhetspolitiska frågor.

- Jag tjänstgjorde vid Sveriges FN-representation i New York under drygt fyra år på 1990-talet och var därefter åren 2000-2002 konsul på Sveriges generalkonsulat i Jerusalem. Jag började på Utrikesdepartementet 1992, berättar Elinor Hammarskjöld.

- Jag är hedrad över att ha fått detta spännande uppdrag, att företräda Sverige i Israel. Jag ser fram emot att tillträda och förbereder mig som bäst för detta med ett brett spektrum av kontakter och möten med många aktörer som bidrar till relationerna mellan Sverige och Israel.

Elinor Hammarskjöld tycker att det ska bli roligt att få återkomma till Mellanöstern, en region som engagerar henne mycket. När hon tillträtt kommer hon bättre kunna kommentera den breda och dynamiska relationen mellan Sverige och Israel. Ett viktigt element i denna är förstås Sveriges starka engagemang tillsammans med övriga EU för ansträngningarna att uppnå en varaktig hållbar fred i Mellanöstern.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!