Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageKarlstad Israel

Karlstad – blivande vänort till Israel?

Israelvännerna Britt Louise Körninger och Elof Karlsson har lämnat in ett medborgarförslag till kommunfullmäktige i Karlstad. Så här lyder det:

Karlstad kommun har idag en vänort i Turkiet. Undertecknade anser att Karlstad också bör ha en vänort i Israel.

Vänortssamarbetet i Israel skulle kunna överbrygga motsättningar och öka förståelsen mellan invånarna i Karlstad och på den ort i Israel, som blir utsedd till vänort. Vänortsutbytet i Israel bör ske mellan skolor, föreningar och kommunala förvaltningar.  Vid rätt vald ort i Israel skulle även Karlstads Universitet ha givande utbyte inom produkt-, process- och organisationsinnovationer för utveckling inom högteknologi, process- och biotekniska sektorerna.

Med tanke på att Karlstad expanderar som kommun, bör även näringslivet ges tillfälle till kontakt och affärsutbyte med den kompetenta världsledande delen inom forskning och utveckling. Israelerna är kända för sin spetskompetens inom IT- och högteknologi inom bland annat bioteknik.

År 2002 fattades ett regeringsbeslut om vetenskaplig forskning mellan Sverige och Israel. Det var dåvarande statsminister Göran Persson (s) som gav den svenska statliga myndigheten Vinnova möjligheten till ett samarbete inom IT-sektorn med Israel. Israel var redan då världsledande i forskning och utveckling inom högteknologin.

Israel besöks årligen av flera svenska delegationer, bestående av företrädare från riskkapitalsektorn, högteknologin och bioteknik.

Vi anhåller om att Karlstads kommun får en vänort i Israel, därför: 

  • att en vänort i Israel skulle gagna förståelsen mellan invånarna i Karlstad och blivande vänort,
  • att näringslivet i Karlstad skulle få tillgång till kontakter i Israel med spetskompetens,
  • att Karlstad universitet kunde få ett utbyte med kvalificerad världsledande forskning och utveckling inom valda högteknologiska område.
   

Menorah väntar med spänning på hur det kommer att gå!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!