Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageI huvudet på Michael Melchior

Dagen efter Israeldagen 2010 talade rabbin Michael Melchior i riksdagens förstakammarsal, inbjuden av Folkpartiets ordförande Jan Björklund, inför ett 50-tal inbjudna personer. Det blev en intressant och tankeväckande förmiddag.
Text och bild Margarete Nudel

Michael Melchior är något så ovanligt som en ortodox rabbin som kritiserar de ortodoxas roll i Israel. Trots det är han en av de få som respekteras av alla. Han har suttit i Knesset, den israeliska riksdagen och varit minister i ett flertal regeringar. Idag leder han en miljörörelse, Meimad, som var nära att ta sig in i Knesset vid det senaste riksdagsvalet.

– Vi vet alla svaret på konflikten i Mellanöstern sedan länge, en tvåstatslösning. Hur kommer det sig att vi ändå inte har uppnått fred? undrade han retoriskt.

Den stora majoriteten av alla israeler och alla palestinier vill ha fred. I samband med Osloavtalet 1993 trodde 84 procent av alla israeler på en tvåstatslösning men bara fem procent stödde den. I dag är siffrorna i princip tvärt om; de flesta israeler och palestinier stöder en tvåstatslösning men få tror på att den kommer att realiseras.

Situationen i området har blivit allt mer extrem och konflikten innehåller i dag både religiösa, kulturella och etniska inslag. Enligt Melchior röstar människor på extrema partier i extrema situationer och den våldsspiral vi har sett under de senaste åren har drivits fram av extremistiska grupper från bägge parter.

– När våld och religiös ortodoxi kombineras blir det en explosiv blandning. Religionen sätter käppar i hjulen för freden. Men jag är övertygad om att det går att kombinera religiös tro med ett sekulärt statsskick och liberala tankar. Jag tror på en sekulär stat byggd på gemensamma värderingar för alla.

En av dessa frågor man skulle kunna enas kring är miljön. Alla vill andas ren luft och dricka rent vatten oberoende på vilken sida om gränsen man bor. Och Michael Melchior är övertygad om att det finns seriösa samtalspartners även inom Hamas kring detta och kring sophantering och utbildning för att nämna något. Som det är just nu ger konflikten alla en evig ursäkt att inte bry sig om vardagen.

För närvarande finns det inget förtroende mellan de bägge sidorna och det behövs ett paradigmskifte i Israel för att gå vidare. För varaktig fred krävs dynamik, energi och motivation, säger han. Tyvärr är de flesta palestinier och israeler tillräckligt ”nöjda” med dagens situation för att riskera fredsprocessen och så länge man är nöjd finns ingen drivkraft kvar.

– Vi behöver få igång en äkta dialog mellan parterna. Israel måste göra stora eftergifter för att få en varaktig fred, det är dock inte samma sak som att vi ger upp vår rätt att försvara oss. Tiden har kommit då det är dags att sluta hoppas på fred och börja agera! Endast genom att erkänna motpartens historia kommer vi kunna gå vidare. Framtiden ligger i våra egna händer.

Meimad

Den gröna rörelsen Meimad kallar sig för en ”social miljörörelse som enar aktivister, organisationer, kommunfullmäktige, riksdagsledamöter, akademiker, tänkare och vetenskapsmän som delar insikten om att den sociala miljömässiga agendan är central för Israels framtid”. Partiet är en sammanslagning av den israeliska miljörörelsens parti, den gröna studentrörelsen Green Course och Meimad, det religiösa partiet vars värderingar kommer av att Israel ska stå för judiska ideal med socialt värde.

Man strävar bland annat efter att minska utsläppen i luften med 50 procent, öka medlen för kommunala transporter och se till att planerna på ett koldrivet kraftverk i Ashkelon läggs i malpåse.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!