Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDesignframgångar

Israelisk design röner allt fler framgångar på den internationella scenen. Eftersom landet är en smältdegel av olika kulturer är de israeliska designerna unika, djärva men framför allt originella.
Text och bild Sima Borokovski

- Israelisk design håller på att skapa sig själv ett namn i världen. Den är nytänkande, fräsch och modig, säger Barbara Shaw, textildesigner, vars lilla butik finns på trendgatan Nachalat Shiv’a i Jerusalem. Vi har inga traditioner att falla tillbaka på och vi använder nya material i oväntade former. Skapandeprocessen pågår allteftersom. Här finns en fusion mellan öst och väst, kulturer möts, blandas och influerar varandra. Här kan alla hitta inspiration.

– Mitt mål är att vara en del av den nya israeliska designen men jag dras automatiskt till de gamla källorna och hittar specifik inspiration i staden Jerusalem. Här möts tre religioner och många kulturer, berättar hon vidare.

Barbara Shaw föddes i Australien och flyttade till Israel under 1980-talet. Hennes verk är inspirerade av de australiensiska rötterna i kombination med Israel. Hon jobbar gärna med de sju bibliska kryddorna och det hebreiska alfabetet. För närvarande arbetar hon med en av Israels mest kända symboler, Jaffa-apelsinen!

Israelisk smyckedesign har också slagit stort. Handgjorda juveler visas framgångsrikt på internationella mässor. En kommande designer är Orly Nave som säljer sina smycken till exklusiva butiker över hela världen. Själv har hon ett eget galleri i pittoreska Neve Tzedek i Tel Aviv. Orly Nave började med smyckedesign av en tillfällighet när hon var gravid med sitt andra barn.

– Jag har alltid älskat att arbeta med mina händer och när jag blev ordinerad vila under graviditeten blev jag tvungen att hitta på något att göra. Jag hittade en utmärkt lärare och resten är historia, berättar hon med ett leende. Jag älskar att arbeta med rent guld, det har en underbar färg och känslan är ojämförbar.

Alla Orly Naves smycken är handgjorda. Hon upplever det som om varje pjäs har en egen karaktär.

– När jag till exempel gör ett par örhängen blir de aldrig exakt lika varandra. Jag älskar att blanda ädelstenar med halvädelstenar, silver med guld.

Orly Nave är bosatt i Srigim, ett samhälle i den gröna dalen söder om staden Beit Shemesh. Detta område, även känt som israeliska Toscana, står i stor kontrast till det vibrerande och trendfulla Tel Aviv där galleriet finns.

– Jag älskar det lugna Srigim men behöver Tel Avivs kaos! Mina smycken påverkas av var jag befinner mig. Arbetar jag i Tel Aviv så tenderar jag att arbeta snabbare med mer kraft och med andra stenar. Smycken tillverkade i Srigim blir annorlunda.

Hon anser att det finns något mycket israeliskt över hennes design. Den blandar rufft och obearbetat med mjukt och ömt. Utöver det lägger hon in israeliska symboler.

Or och Idit Bellinky designar handväskor, tillbehör och skor i skinn. En ny linje med nytt tema varje säsong.

– När man lever med konstanta konflikter i en atmosfär som berör liv och död så påverkar det designen. Det finns så många motsättningar i detta land; ständig rädsla för krig och sorg men även stor livsglädje. Det israeliska folket är varmt och går rakt på sak. Värmen är skapandets bränsle. Jag älskar att folk talar om för mig exakt vad de tycker om min design.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!