Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMenorah satt på…

…stranden på kibbutz Nof Ginosar i nedre Galiléen och njöt av morgonsolen klockan nio då en överbyggd träbåt närmaste sig bryggan. Av steg cirka 50 sjungande amerikaner (ja, vi tror i alla fall att det var amerikaner). Och så kom en båt till, och en till och ytterligare en! Alla sjöng för full hals! Trafiken av sjungande och glada människor pågick i en strid ström. Efter cirka 15 minuter kom de tillbaka till stranden och for iväg över sjön åt andra håller. Vad var detta?

En närmare kontroll visade att båtarna kallas för pilgrimsbåtar och tar kristna pilgrimer runt Gennesarets sjö. Stoppet vid kibbutz Ginosar var för att besöka den 2 000-åriga båt från Jesu tid som hittats, grävts ut och nu finns att beskåda i ett museum 300 meter från stranden.


Menorah överraskades av…

…utvecklingen av ljusbutiken i Safed i norra Israel. Vid det senaste besöket i samma affär för fyra år sedan fanns det sabbatsljus, havdalahljus (för att bryta sabbaten med) och vanliga blockljus i mängder av storlekar och färger att välja mellan.

Nu har butiken marknadsanpassat sig. Vid sidan av ovannämnda ljus säljer man numera även figurljus i alla dess former. Vad sägs om Noahs ark med alla djuren, ett schackspel, Disney-figurer eller idrottsutövare? Allt i stearin. Själva fastnade vi för de små ortodoxa gubbljusen samtidigt som vi i vårt stilla sinne undrade om det var grannen som hade stått modell?


Menorah begrundade…

…den ensamme fiskaren i Caesarea som väntade på napp. I hinken låg tre minimala fiskar, cirka fem centimeter långa, knappt godkända som kattmat. Vågorna slog kraftigt in över vågbrytarna men fiskaren stod kvar som ett kuttersmycke och lät sig lugnt fotograferas av alla som kom förbi, drömmande om den stora fångsten som simmade någonstans därute.


Menorah uppmärksammade… …den vackert sjalprydda, äldre kvinnans fantastiska balansförmåga i de arabiska gränderna i Jerusalem. Utan problem skred hon värdigt fram i den jäktande folkmassan, helt oberörd trots alla knuffar, med dagens inköp som fastlimmade högst uppe på huvudet.


Menorah steg in i…

…bokhandeln på taket på Gravkyrkan i Jerusalem, ett av de mest udda ställena i hela staden. För att ta sig till toppen av Gravkyrkan och besöka de koptiska munkarna, som har haft ansvar för Gravkyrkans nycklar i 1 700 år, måste man först ta sig in i gränderna bakom kyrkan (fråga någon om vägen).

Trapporna, som är en del av Golgatavandringen, leder sedan upp till taket. Tittar man riktigt noga hittar man den något dolda skylten ”The Bookshop”. Att döma av dammlagret har man inte haft många kunder de senaste åren.

Och var fanns expediten? Efter en stunds letande såg vi en koptisk munk i ett hörn, längst in. Han var fullt upptagen med att läsa en bibeltext. På en dataskärm. Via en internetuppkoppling.


Menorah hamnade på…

…Yardenit, den officiella platsen för vuxendop för baptister i Israel. När vi var där stod en mängd människor redo att bli döpta i Jordanflodens kalla vatten och andligheten vibrerade i luften.

Efter dopet ömsom grät, ömsom skrattade de. Det gick inte att inte bli djupt berörd.

Tyvärr slutade besöket med en besk eftersmak då man var tvungen att ta sig ut via den kitschiga presentshopen där flaskorna med heligt vatten fanns till salu.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!