Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage4 000 år av historia

När städerna Tel Aviv och Jaffa slogs samman 1950 blev landets yngsta stad i ett slag den äldsta.

Den som åker till Tel Aviv besöker ofta Jaffa, det lilla området på kullen ovanför hamnen, ett område fyllt av smala gränder med kullerstensbelagda gator och konstnärsateljéer.
Få tänker på att staden faktiskt varit bebodd de senaste 4 000 åren.
Av Margarete Nudel  Foto Flickr

Staden Jaffa grundades av fenicierna som en hamnstad för cirka 4 000 år sedan. Staden nämns också i Jonas bok i Bibeln. Det sägs att det var från Jaffas hamn som Jona seglade till Tarshish för att försöka undgå Guds kallelse. Vissa anser att Jaffa fått sitt namn efter Jafet, Noahs son, som återuppbyggde staden efter det att syndaflodens vatten dragit sig tillbaka.

Men Jaffa är också en del av den grekiska mytologin. Andromedas klippa vid infarten till hamnen har sedan länge varit mytomspunnen. Enligt mytologin var det vid denna klippa som prinsessan Andromeda kedjades fast för att blidka havets gud Poseidon efter det att hennes mor, drottning Cassiopeia, härskare över ett litet kungadöme nära Jaffa, hade skrutit om att hennes dotter var vackrare än Poseidons dotter. Andromeda kedjades fast vid klipporna för att stilla Poseidons vrede men räddades av den vackre prinsen Perseus som slaktade havsmonstret och gifte sig med den vackra jungfrun.

Jaffa är full av legender men även rik på verklig historia. Staden hamnade under feniciskt, och sedan egyptiskt, styre när de erövrade staden cirka 1400 år före vår tideräkning. Den blev dess huvudsäte för områdena öster om Sinai. I samband med att Egyptens makt minskade, övergick Jaffa till Israel under kung Salomo och blev kungadömets främsta, och enda, hamnstad mot Medelhavet. Det var genom Jaffas hamn som kung Salomo lät importera cederträ för att bygga Templet i Jerusalem.

Jaffa var länge den enda vägen till Jerusalem och staden blev därför mycket viktig under korsfarartiden, då den blev huvudhamn för kungadömet Jerusalem. Den behöll sin vikt när Palestina var en del av det turkiska imperiet och det var även via Jaffa de flesta pilgrimer tog sig till det Heliga Landet. Under den sista turkiska perioden var Jaffa inte bara en infart till Palestina utan även den största och ekonomiskt viktigaste staden i området.

I dag håller Jaffa på att återfå en del av sin forna gloria. Befolkningen har vuxit till 45 000 personer och borgmästaren, Ron Huldai, har beslutat om riktlinjer där renovering och utveckling är prioriterade frågor.

Viktiga frågor på dagordningen är utbildning, renovering av bostäder och avlopp och utveckling av turismen. Under jubileumsåret kommer Tel Avivs vackra strandpromenad att nå fram till Jaffas om- och nybyggda hamnområde.

Det nya bygget kommer att innehålla en exklusiv shoppinggalleria med trevliga restauranger och kaféer. Staden kommer även att rusta upp marinan så att båtar som seglar i Medelhavet lätt ska kunna lägga till.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!