Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageKuppen i Cherbourg…

… eller berättelsen om hur Israel stal fem missilbåtar från ett franskt skeppsvarv julafton 1969.
Av Gary Rashba  Illustration Eva-Marie Wadman

När Frankrike belade Israel med vapenembargo kvällen innan Sexdagarskriget bröt ut i juni 1967, markerade händelsen slutet på den fransk-israeliska romansen som hade påbörjats årtiondet innan. Frankrike hade varit Israels främsta vapenleverantör sedan mitten av 1950-talet och bistått den judiska staten med strids- och transportflygplan, tanks och annat avgörande krigsmateriel. Efter att Israel svarade på en palestinsk terrorattack genom att slå till mot ett flygplan på Beiruts flygplats i december 1968, hårdnade det franska embargot.

Hårdast slog restriktionerna mot de sista fem, av ett dussin, Saar 3-klassade missilbåtar som byggdes vid varvet i Cherbourg i nordvästra Frankrike. De snabba och lättrörliga båtarna var den israeliska flottans första ändamålsbyggda farkoster. Sänkningen av det israeliska fartyget INS Eilat av en egyptisk missilbåt i oktober 1967 bekräftade Israels behov av snabba attackbåtar.

1968 hade sju av båtarna från Cherbourg levererats men Frankrike stoppade leveransen av de återstående fem, trots att Israel hade betalt för dem. Då började israeliska styrkor koka ihop en plan för hur de ändå skulle kunna köra över båtarna till Israel.

30-årige kaptenen Chaim Shaked fanns bland dem som valdes ut att leda och genomföra kuppen samt ta sig runt Frankrike via Gibraltarsundet över Medelhavet till Israel. En färd på 3 000 nautiska mil med fartyg i varierande grad av fullbordan.

För att lagligt kunna kringgå embargot orkestrerade Israel försäljningen till ett norskt skeppsföretag som fick agera bulvan. På så sätt fortsatte arbetet med båtarna på det franska varvet under uppsikt av israeler utklädda till norska sjömän.

I förberedelserna inför den djärva kuppen skaffade sig israelerna i Cherbourg en rutin att provköra motorerna och ta ut de fem båtarna på försöksrundor vid alla upptänkliga tidpunkter på dygnet. De passade samtidigt på att fylla på båtarna med små mängder av provision vid varje tillfälle för att inte väcka misstänksamhet. Under tiden smög sig Chaim Shaked och fyra andra skeppare med besättning, ett dussintals män, till Cherbourg.

Israelerna genomförde sin plan på julafton 1969. Samtidigt som staden Cherbourg och dess invånare hängav sig åt helgen bordade den israeliska civilklädda besättningen båtarna, startade motorerna och körde ut de fem 150 fot stora krigsskeppen mot vintervattnet. Vid det laget var stadens invånare så vana vid det oväsen motorerna förde att avfärden knappt tilldrog sig någon uppmärksamhet.

När nyheten om båtarnas flykt blev känd dagen därpå tilldrog den sig rubriker över hela världen: När den franska regeringen insåg att de blivit lurade visade de både ilska och förlägenhet.

Men även om franskt flyg lokaliserade och spårade båtarna ganska snart så ingrep de inte. Den israeliska besättningen hade det svårt nog ändå. Båten under Chaim Shakeds befäl, senare döpt till INS Herev (svärdet), hade vare sig navigerings- eller kommunikationsutrustning. Han var tvungen att följa de andra båtarna på nära avstånd och kunde enbart förlita sig på deras lampor för att hitta fram nattetid.

På vägen till Israel lyckades de obeväpnade båtarna fylla på bränsle från det israeliska skeppsföretaget Zim shipping och senare byta kurs för att undvika eventuellt upptäckt av egyptiska båtar eller flyg.

Efter sju dagar till havs anlände alla fem fartygen under jubelrop till hamnen i Haifa. Alla jublade utom Chaim Shakeds fru.

– När jag berättade för henne att jag skulle till Frankrike gav hon mig en lista över parfymer som hon ville att jag skulle ta med mig hem. När jag sedan dök upp med en båt och inga parfymer var hon inte speciellt glad, berättar han.

Artikeln återpubliceras med tillstånd av tidningen ”Military History” där den publicerades i deras augustinumret.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!