Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageIsrael och Haiti

Foto IDF:s talesperson
När stora naturkatastrofer sker i världen skickar Israel alltid ut folk för att hjälpa de drabbade. Så även efter jordbävningen på Haiti. Som en av de första nationerna var Israel på plats med över 200 personer redan den 14 januari, dvs två dagar efter det stora skalvet. De satte omedelbart igång att bygga upp ett fältsjukhus på en fotbollsplan strax utanför flygplatsen, sjukhuset användes av läkare från USA.

Fältsjukhuset bestod av 40 läkare, 25 sjuksköterskor, ambulanspersonal, apotek, en barnavdelning, en röntgenavdelning, en intensivvårdsavdelning, en akutmottagning, två operationssalar, en kirurgisk avdelning, en invärtes avdelning och ett BB med möjlighet att hjälpa totalt 500 personer varje dag.

Ett israeliskt team hjälpte också till att förlösa och rädda ett för tidigt fött barn på 1,8 kilo.

En av läkarna på plats är Avi Yitzhak, Israels förste etiopiske läkare, som flyttade till Israel med hjälp av ett stipendium från Keren Hayesods amerikanska donatorer. Han är den förste etiopiern som tagit läkarexamen i Israel.

Utöver sjukvårdspersonal har Israel också skickat team med sök- och räddningspersonal bestående av hundförare från arméns hundenhet för att söka efter överlevande under rasmassorna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!