Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageStåndpunkten

Grön teknik är stort i Israel och skapar arbete i Sverige

Israel är i dag ett föregångsland när det gäller utsläppsfri solenergi. Sedan många decennier finns det solpaneler för varmvatten på hustaken. Solkraftverk i stor skala med israelisk teknik byggs nu löpande i USA och Spanien vilket en tillverkare av ångturbiner i Finspång i Sverige har stor glädje av. Det rör sig om turbinleveranser för många miljarder kronor. De som följer med de israeliska nyheterna vet vad som utvecklas i Israel på detta område.

Ett israeliskt ingenjörsföretag är ledande både i Israel och internationellt inom storskalig avsaltning av havsvatten. Rent, drickbart vatten är en bristvara på många håll i världen.

Droppbevattning med samtidig gödsling är en numera välkänd israelisk metod för att odla mer med lägre vattenåtgång, vilket speciellt u-länder har glädje av.

Effektiv rening och återanvändning av avloppsvatten med hjälp av ett omfattande rörnät i södra Israel för odling av träd och vissa växter såsom bomull är vitt utbrett. Metoden har en framtid också i andra vattenfattiga länder.

Därför är det märkligt att svenska miljöaktivister hellre mobbar Israel politiskt än tar reda på vad landet har att erbjuda, vilket då kunde få en plats inom deras egna "gröna" visioner.

Franz T. Cohn, Redaktör för "Den ljusa sidan"Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!