Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDen miljövänliga staden

Det är en sak att försöka leva miljövänligt genom att återvinna, åka kommunalt och se till att dra in på vatten och el. Men det räcker inte för de framtida invånarna i staden Nurit i Galiléen. De planerar att göra hela staden miljövänlig.
Av David Shamah, Israel 21c

Staden Nurit på berget Gilboa kommer att bli Israels första miljövänliga stad vars infrastruktur och tjänster inte bara ska uppmuntra, utan faktiskt även påverka, invånarnas miljötänkande.

- Genom att flytta till Nurit accepterar du stadens policy att spara på vatten, undvika onödig nedskräpning och minska ditt koldioxidutsläpp. Är man inte beredd att göra det är Nurit fel stad att bosätta sig i, säger Danny Atar, ordförande för Gilboas regionkontor.

Idén till Nurit kom för över tio år sedan i samband med att området försökte öka turismen samtidigt som man försökte tänka miljövänligt.

- Då dök även idén om den gröna staden upp.

Efter intensiv forskning och att ha rådgjort med miljöexperter från hela världen började skissandet på stadens infrastruktur och de 100 första villorna står klara för inflyttning någon gång under 2009. Målet är att ha 400 familjer bosatta i staden år 2012.

Med sin placering mitt på Gilboaberget kommer staden dra nytta av vind- och solkraft. Ett dussintal vindturbiner byggs och integrerade solpaneler installeras överallt, tillräckligt många för att täcka allt kommunalt behov (skolor, kontor, parker, gator mm), och dessutom ge överskottsel.

- Vi har fått godkänt av det israeliska elbolaget att sätta upp integrerade solpaneler på alla privata hustak. Den el villaägarna själva inte förbrukar, kan de i sin tur sälja till elbolaget och därmed även tjäna lite pengar, berättat Danny Atar.

Alla villaägare erbjuds lån för att installera de integrerade solpanelerna.

För att minska användningen av luftkonditionering ombeds alla att plantera snabbväxande lövträd runt sina hus för att skapa naturlig skugga och därmed även spara el.

Naturligtvis har man även tänkt på detta med minskad vattenförbrukning.

- I teorin regnar det tillräckligt över Israel, problemet är att det regnar på fel ställen och att mycket regnvatten förångas eller faller ner över havet, berättar Danny Atar. I Nurit måste alla invånare samla in regnvatten och bygga mini-reservoarer för att lagra det. Vattnet kommer sedan att ledas till stadens stora reservoar och minska vårt uttag från Gennesarets sjö.

Att samla in regnvatten är viktigt, men att ta tillvara på dagvatten är ännu viktigare, anser många miljökännare. I Nurit måste alla hushåll installera en behållare för dagvatten där diskvatten, badvatten och sanitärt vatten samlas.

- Detta vatten kommer i sin tur att ledas till behållare och användas för bevattning, fontäner mm. Ingen i Nurit får använda färskvatten att vattna sina gräsmattor!

Tyvärr kommer man inte kunna uppmana invånarna att ta tåget i stället för bilen då den israeliska järnvägen inte passerar området, i alla fall inte ännu. Men staden satsar på ett utbyggt bussnät och även bra busskommunikationer med såväl storstäderna som närliggande städer. Man tror dock att de flesta kommer att arbeta inom närområdet, antingen med egna företag i hemmen eller i någon av de närliggande industrierna.

- Många av husen byggs så att man ska kunna driva ett litet företag hemifrån.

Nurit välkomnar alla som vill leva enligt stadens miljövänliga policy, och många israeler är intresserade, det finns en lång väntelista för att få köpa mark.

- Cirka 700 familjer har lagt handpenning för att få delta i landlotteriet och fler tillkommer hela tiden. Vi räknar med att en marklott kommer att kosta mellan 120 - 150 000 dollar, inte speciellt dyrt för dem som kommer från den centrala delen av landet. Dragcitat: Att samla in regnvatten är viktigt, men att ta tillvara på dagvatten är ännu viktigare.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!