Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageZ5 - en uppfinning för plånboken och miljön

För ett par månader sedan lanserades Z5, en komponent till motorer som minskar både bensinförbrukning och avgaser.
Text och bild Elliot Turvall

Israeliska Z5 kommer att revolutionera utsläppen av bilavgaser. Komponenten, som placeras i motorn, har redan sålts i flera tusen exemplar världen över. Anordningen har utvecklats av artonårige Zion Badash som, efter ett besök i storstaden Tel Aviv för två år sedan, beslutade sig för att göra något åt de omfattande bilavgaserna.

- Under två år experimenterade jag på en gammal generator i mina föräldrars garage och slutresultatet är Z5, där "Z" står för "Zion", mitt förnamn, förklarar uppfinnaren stolt.

Badash riktade in sig på luften som kommer in i förbränningsrummet. Hans idé är att låta luften passera genom olika metallfilter innan förbränningen. I komponentens nuvarande utformning blir förbränningen effektivare och därmed sänks bensinförbrukningen och avgaserna minskar.

- Den exakta reaktionen på molekylärnivå är fortfarande okänd, men att Z5 fungerar, kan jag verkligen intyga, säger Adi Naor, ingenjör och doktorand i materialvetenskap vid Tel Avivs universitet.

Hon monterade in Z5 i sin egen bil för ungefär ett år sedan och enligt hennes beräkningar reducerades bensinförbrukningen med 19 procent.

- Jag ångrar verkligen inte att jag lät installera Z5, berättar Naor vidare. Anordningen sparar en hel del bensin och dessutom känns det att motorn arbetar effektivare. Det är till exempel mycket lättare att ta sig upp i backar med Z5 i bilen.

Den unge uppfinnaren poängterar också att den färdiga komponenten har testats på hundratals fordon, i olika länder. Alla provresultat har dokumenterats och finns tillgängliga på företagets webbsida.

Via webbsidan kan man också köpa Z5 till ett pris av 208 dollar. Z5 finns också att köpa via återförsäljare i bland annat USA, Kanada och Storbritannien. Det pågår även förhandlingar om att etablera en första distributör i Sverige.

- Diskussioner förs också med flera ledande biltillverkare, exempelvis Mazda och Ford, säger Badash. Min förhoppning är att Z5 i framtiden ska integreras som en naturlig del i bilmotorer. På så sätt ska förbränningen kunna anpassas till den "högkvalitativa" luft som kommer ut genom Z5 och ännu mer bensin kan sparas.

- Vi hoppas nå mycket långt med Z5, avslutar Badash optimistiskt.

http://www.z55555.com.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!