Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageHemgjord läsk, någon?

Under 2007 började debatten för eller emot buteljerat vatten i Sverige ta fart. Buteljerat vatten är cirka tusen gånger dyrare än kranvatten i Sverige för att inte nämna den miljöpåverkan transporterna har samt att tillverkning av emballage och behållare också kräver energi. Varför köpa vatten på flaska när man lika gärna kan dricka vattnet ur kran? Göteborg är en av Sveriges kommuner som beslutat att sluta köpa flaskvatten.

Hur gör då den som vill dricka kolsyrat vatten eller läsk? Jo, man köper en israelisk produkt som både är miljövänlig och ger billigare dricka.
Av Martin Geifman  Foto Flickr

Människan är ett vanedjur och israelerna utgör inga undantag från regeln. De flesta säger sig vilja värna om miljön samtidigt som de flesta fortsätter vecka efter vecka att bära hem tunga och otympliga flaskor med vatten och läsk när de handlar mat. De flesta tänker inte heller på att varje flaska som förpackas och transporteras från fabriken till butiken kräver miljöpåverkande förpackningar, el, bensin och arbetskraft.

Och här kommer ironin i det hela. Varje modernt hushåll i Israel har rinnande kranvatten. Kvaliteten på vattnet kan variera från ort till ort men oftast håller vattnet minimistandard vad gäller säkerhet, renhet och smak. Så varför använder inte israelerna kranvattnet för att släcka sin törst? Gammal vana, kanske?

Ett israeliskt företag jobbar dock hårt på att ändra folks inställning till kolsyrade drycker i hemmet, och inte bara israelernas. Genom produkten SodaStream vill företaget Soda-Club att vi själva ska kolsyra vårt kranvatten istället för att släpa hem förpackat vatten. Det blir både billigare och miljövänligare i längden enligt Daniel Birnbaum, VD för Soda-Club.

SodaStream är en relativt liten hushållsmaskin som kolsyrar kranvatten med hjälp av en utbytbar kolsyrepatron och ett par snabba knapptryckningar. Processen går på mindre än fem sekunder och patronen räcker till 60 eller 130 liter kolsyrad dryck. När patronen en gång är slut, lämnas den tillbaka till en av de många återförsäljarna och återfylls. För den som vill, går det bra att smaksätta vattnet och därmed få läskedrycker. Totalt erbjuds över 150 smaker.

Att använda sig av maskiner som kolsyrar vatten är ett bra miljöval eftersom det både minskar antalet flaskor i konsumentledet men även minskar miljöpåverkan i leverantörsleden. Dessutom kan man inte bortse från kostnadsbesparingen. Bortsett från själva grundinvesteringen i maskinen kostar en liter hemgjort mineralvatten cirka 1.50 kronor i Sverige. Väljer man att använda sig av smaktillsatser för att tillverka läsk stiger priset till cirka fem kronor per liter.

Tekniken bakom att kolsyra kranvatten går tillbaka till 1903 då den engelske entreprenören Guy Gilberg skapade en maskin som kunde göra sodavatten för överklassen. Hos allmänheten slog sodavatten igenom mycket senare för att ha sin glansperiod under 1970-80-talen. Då spreds även idén och lanserades utanför Englands gränser.

1998 köptes SodaStream av det då familjeägda israeliska företaget Soda-Club som i sin tur sålde det vidare till det israeliska riskkapitalbolaget Fortissimo Capital år 2006. De nya ägarna ville få liv i den avslagna produkten och rekryterade ny och dynamisk hjälp från Nike Israel.

Duon Daniel Birnbaum och Asaf Snear har sedan dess satsat hårt på produktutveckling och nya marknader. I dag finns man i 31 länder. 2008 fick SodaStream bland annat ett hederspris i RedDot Design Award Competition.

I Sverige har SodaStream funnits sedan 1970-talet, även om de levde en nästan helt avsomnad tillvaro under 15 år. I maj 2004 återintroducerade de sig med kampanjen "I'm back" under tre veckors tid och nu har 30 procent av de svenska hushållen en SodaStream.

För närvarande har moderbolaget en omsättning på cirka 100 miljoner euro varje år, målet är nå en miljard euro/år under de närmaste fem åren. Ledningen tror att det miljövänliga systemet i kombination med kostnadsbesparingarna konsumenterna gör kommer att ta dem dit.

Tål att tänka på nästa gång du släpar hem vatten eller läsk från butiken.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!