Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFrö ger biobränsle

Det kommer ta lång tid innan världen kan hitta tillräckligt med energikällor för att helt kunna överge oljan. Men det israeliska företaget Galten Global Alternative Energy är övertygade om att det går med hjälp av växten jatropa. Jatropan (jatropha curcas) är en mycket uthållig växt som klarar sig på de flesta marker, även i öken, och blir tre till fem meter hög. Växtens frön producerar olja från det att plantan är två år, livslängden på plantan är cirka 50 år. Jatropan innehåller fyra gånger så mycket olja som sojabönor och tio gånger mer än majs.

- Eftersom växten till och med klarar sig i öknen, konkurrerar den inte med matväxter. Det är en ideal växt för biobränsle, säger Doron Levi, VD för Galten Global.

Galten har sin bas i Israel men har valt att odla jatropan i Ghana, där växten redan finns. Företaget har stora visioner. Hur de utvinner oljan ur plantan är en företagshemlighet men på deras hemsida kan man läsa att de hoppas kunna börja producera biobränsle om två till tre år. Enligt dem så kommer de inte bara att utvinna högkvalitativt biobränsle utan genom att använda jatropa-olja minskas även koldioxidutsläppen.

Nästa steg är att försöka utvinna biobränsle även ur stjälkarna och resten av plantan. Fram tills nu har växten använts av bönder som stängsel mot vilda djur för att undvika skador på andra grödor, både växten och oljan som kommer från den är giftiga.

Eko-turism i Amirim

- Se till att lägga organiskt avfall i hinkarna utanför och använd enbart vårt shampoo och vår tvål när ni duschar så att vi inte får ner onödiga kemikalier i vårt dagvattensystem, förklarar värdinnan för nyanlända gäster. Välkomna till Amirim!

Det finns gott om miljövänliga platser att besöka i Israel, äldst av alla är moshav (kollektivet) Amirim cirka 15 kilometer från Safed. Moshaven grundades redan på 1950-talet och inspirerades av miljötänkande och vegetarianism. Grundarna tillhörde pionjärerna i Israels starka vegetariska rörelse.

I dag är Amirim en liten "stad" där många livnär sig på produkter som kan kopplas till miljö på ett eller annat sätt: naturkosmetika, eget ekologiskt vin, obesprutade grönsaker mm. Vill man stanna över natten finns det en hel del familjer som hyr ut rum, antingen ligger det i det egna huset eller så består det av en liten "friggebod" på tomten, oftast skuggad av fikon- och citronträd. Besökare uppmanas att inte tillaga animaliska produkter på spisarna som finns i stugorna.

Vill man inte laga mat själv finns det gott om små restauranger i närheten. Värd att nämna är den vegetariska restaurangen Dalia, grundad av ägarinnan med samma namn för cirka 30 år sedan. Dalia är inspirerad av slow-food tänkandet och oftast får gästerna inte beställa själv. Dalia sköter allt och maten lagas allteftersom. Hälsotänkandet genomsyrar allt, därför finns inget vitt mjöl i maten och kaffe på maten är det inte tal om!

Ger elektroniskt skräp nytt liv

- Elektroniska varor har en kort livslängd nu för tiden, säger Israel Ganot, en av grundarna till Gazelle. Vår affärsidé är att återanvända elektronik och förlänga dess livslängd. Det är ett enkelt sätt för privatpersoner och företag att tjäna en slant på något de kanske hade slängt annars. Dessutom är det bra för miljön.

Gazelle ger människor ett lätt sätt att tjäna pengar på föremål de annars har svårt att bli av med. Kunden loggar in sig på företagets hemsida och skriver in vad de vill bli av med; mobiltelefoner, bärbara datorer, gamla digitalkameror eller MP3 spelare. Inom ett dygn återkommer företaget och meddelar hur mycket de är beredda att betala. Kommer man överens, skickar Gazelle förpackningsmaterial och sedan är det bara att lägga ner varorna i lådan och skicka iväg dem.

- Vi betjänar hela världen, så det är bara att höra av sig.

Tel Aviv sparar vatten

Stadshuset i Tel Aviv utmanar sedan i våras stadens invånare att spara färskvatten. Det hushåll som använt minst vatten under ett år belönas med gratis parkering i ett års tid.

Tillsammans med skattsedeln har stadens styre skickat ut ett timglas som kan fästas på duschväggen. När sanden runnit ut har det gått fyra minuter, den maximala tid man anser att det bör ta att duscha.

Tanken är att timglaset ska uppmuntra invånarna att skära ner på för långa duschar och därmed spara vatten.

Första ekologiska husprojektet i Tel Aviv Nu satsar storstaden Tel Aviv på sitt första ekologiska husprojekt. De nya byggnaderna kommer att ha ett smart ljussystem, återvinning av dagvatten till nedkylning och bevattning, laddningsstationer för elmopeder mm. Huset kommer att byggas på Akiva Eger Str, nära den stora buss-stationen i södra delen av staden och kommer att bestå av 42 lägenheter fördelade på två landområden. Byggnaderna kommer att vara en del av stadens planer att renovera hela området.

Driver dagg, faller regn?

Nåja, det israeliska företaget Tal-Ya Water kanske inte kan få regnet att falla med sin nya uppfinning, men de lovar att pressa ut varenda droppe vatten ur den dagg som lägger sig varje morgon över Israel för att använda vattnet till bevattning i jordbruket.

En speciellt utformad bricka i återvunnen plast placeras direkt på marken. Brickan har ett hål i mitten där plantan kan växa upp. Undersidan är klädd med aluminium och svarar på temperaturväxlingarna mellan dag och natt. När tolv graders skillnad uppstår, bildas dagg på bägge sidor av brickan och fukten leds sedan direkt till växtens rötter.

Brickorna kostar cirka en dollar styck och kommer att tillverkas i olika storlekar.

Återanvänd ditt kylskåp!

Gamla kylskåp är miljöbovar då de oftast innehåller stora mängder freongas. Men nu behöver man inte slänga dem på soptippen när det är dags att köpa nytt. Gör som två israeliska designers Danit och Yinnon Simhi, gör en läcker fåtölj i stället. Kanske något för Electrolux att ta efter?

Väldoftande avgaser?

Vem gillar inte doften som slår emot när man stiger in i en butik som säljer och maler kaffebönor? Den aromatiska doften av nyrostat kaffe!

Ja, för invånarna i Safed, där Elite har sin kaffeproduktion, framkallar nyrostat kaffe inte alltid välbehag då tillverkningen och den trevliga doften blandats upp med den skarpa lukten av oljerikt skiffer som fabriken använt som bränsle.

Men snart är plågan över. Fabriken ska bli miljövänlig och bönorna ska inte bara användas till kaffe utan även till att driva fabriken. Relativt nyligen installerades stora ugnar där överskottet av kaffebönorna ska brännas vid höga temperaturer för att skapa ånga som i sin tur kommer att tjäna som alternativ energi. Fram tills nu har de överblivna bönorna grävts ner eller sålts som gödningsmedel eller kreatursfoder.

Genom att använda de överblivna bönorna kommer fabriken att minska sina utsläpp och minska förbrukningen av skiffer med 50 procent.

Israel nummer ett på vattenåtervinning

Att få dricksvattnet att räcka till i Israel är en konstant kamp. Men kanske just på grund av detta, så har landet blivit utnämnt till världens mest effektiva land vad gäller användandet av avsaltat vatten enligt en FN-rapport som publicerades i samband med internationella vattendagen i våras.

Rapporten presenterades vid World Water Forum i Istanbul.

För närvarande finns cirka 200 israeliska företag som arbetar med frågor om export rörande avsaltning, hushållning, återvinning, rening och bevattning till över 100 länder. I Israel renas närmare 70 procent av landets dagvatten och återanvänds i jordbruket. Mycket av överskottsvattnet från avloppen återanvänds för andra ändamål.

Första gröna flygplatsen i Mellanöstern?

Israel Airport Authority (IAA) har beordrat ledningen av Ben Gurion Airport i Tel Aviv att skissa på en plan som kommer att göra flygplatsen till "miljöledare i Mellanöstern".

Planen måste innehålla lösningar för hur man ska minska luftföroreningar, nedsmutsning av vatten och buller. Användandet av alternativa energikällor, omhändertagande av giftiga substanser, återvinning och grön konstruktion ska också vara vitala delar av planen.

Israel blickar ut och arbetar med idéer från bland annat Los Angeles, där man tidigare slängde 19 miljoner oanvänd mat varje år som i dag omvandlas till metangas.

Gyllene Jerusalem ska bli grönt

Jerushalaim shel zahav - gyllene Jerusalem ska bli "grönare" de kommande 20 åren. Det har stadens första stadsplan sedan 1959 slagit fast. Jerusalem ska fokusera på miljöfrågor och på grönt byggande. Det innebär ökat användande av solpaneler, ökad vattenåtervinning, samt mer miljöanpassade byggmaterial i byggnader som köpcenter, industrier, bostadshus och hotell. Stadens stadsarkitekter och ingenjörer kommer att samarbeta kring projektet med lokala och internationella experter inom området.

Bland annat kommer fem nya grönområden i stadens utkanter att skapas med möjlighet att utöva extremsporter, gå på vandringsturer, ha picknick eller bara vara ute. Till det kommer 43 kilometer cykelbanor i dessa områden samt många nya grönområden och planteringar i staden.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!