Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageAtt leva grönt

För drygt ett år sedan valde min familj och jag att flytta från Jerusalem till den lilla staden Bet Hefer i Sharondalen, ett grönt samhälle. I Jerusalem var bilens bagagelucka alltid fylld av "skräp" eftersom det inte fanns återvinningscentraler där allt kunde lämnas; maskinen för småflaskor och burkar fanns på stormarknaden (och den fungerade aldrig), jag var tvungen att åka till ett helt annat ställe för att lämna in hårdplast och ytterligare ett annat ställe för returpapper. Om man inte är hängiven så struntar man i det. Det blir för krångligt. De flesta av mina grannar bekymrade sig inte om detta och i husets soptunna fanns ofta plastflaskor som borde ha lämnats in.

I Bet Hefer ser det helt annorlunda ut. Här finns en stor återvinningscentral där ALLT kan lämnas in; från vanliga plastflaskor till stora plastförpackningar, gamla trädgårdsmöbler och elektroniskt skräp. Ja, till och med gamla kläder och uttjänta leksaker har sina egna tunnor. Centralen ligger i närheten av skolan och det är de äldre eleverna som är huvudansvariga. Återvinning ingår som en del av elevernas utbildning för att bli mer miljömedvetna medborgare. Skolan har även ett reningssystem där dagvatten används för att bevattna trädgården, skolgården pryds av skulpturer gjorda av gammal plast.

Jag har fyra barn, men ännu går bara två av dem i skolan, Ziv börjar tredje klass i höst och Adi ska börja i tvåan. Genom att lyssna på dem förstår jag att återvinning är något naturligt, det är inget vi måste påminna dem om. Det är självklart att man inte kastar papper utan att det återvinns, eftersom papper tillverkas av träd och "vi måste rädda träden".

När vi har samlat ihop tillräckligt mycket skräp på baksidan av huset så tar vi oss gemensamt till återvinningscentralen. Barnen hjälper mig att sortera och slänga i rätt tunna. Dessa veckobesök är en del av deras framtida utbildning. När de blir vuxna kommer sopsortering att vara en naturlig del av deras liv och jag hoppas att de, tillsammans med många andra, kommer att vara starka och modiga nog att leda den gröna revolutionen i Israel.

Sima Borokovski, frilansjournalistTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!