Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageRokach House

Shimon Rokach var den person som 1887 tog initiativet till att bygga de första tio husen på stranden utanför Jaffa i Neve Tzedek. Det blev det första bostadsområdet där invånarna hade egna kök och toaletter. Besökare kom från hela landet för att se och beundra och Neve Tzedek fick smeknamnet "Lilla Paris".

Rokach House blev snabbt kommunens aktivitetshus och användes även som stadshus. Shimon Rokach såg till att det byggdes sjukhus, skolor, ett bibliotek och en begravningsplats innan han dog 1922.

1983 restaurerade Shimon Rochachs barnbarn, skulptrisen Lea Majaro-Mintz, den gamla byggnaden som nu är ett privat museum men framför allt en plats där man kan beskåda hennes konst som bara består av kvinnor.

36, Shimon Rokach Street, Neve Tzedek

Ilana Goor

Ilana Goors privata bostad/museum är verkligen något utöver det vanliga. Det finns inget inom konstväg som hon inte verkar ha prövat på; allt från vilda smycken till monumentala möbler och moderiktiga läderkläder.

Museet är inhyst i ett av Jaffas äldre hus (250 år) och öppnades för allmänheten 1995. Ilana Goor har fyllt sitt hem med saker hon älskar; skulpturer, möbler av trästycken, handblåst glas och mycket annat.

På taket finns ett litet kafé med oregelbundna öppettider. Har man tur stöter man även på konstnärinnan själv någonstans i huset.

4, Mazal Dagim St, gamla Jaffa

Nahalat Binyamin - konstnärsmarknaden

Varje tisdag och fredag slår utomhusmarknaden Nahalat Binyamin upp sina portar. Den befinner sig på Shenkin Street, på en tvärgata till stadens stora marknad, Shuk HaCarmel.

Här kan man spendera ett par timmar med att kryssa mellan de olika stånden där stadens alla konsthantverkare säljer sina alster.

Vissa av produkterna platsar med lätthet på de finaste av gallerier men ligger långt under i pris. Annat som målade mobiltelefonskal, kanske inte längre lockar lika många köpare.

Värt att leta reda på är kvinnan som säljer olika tankespel i trä som kan sysselsätta både unga och gamla i timmar (om inte i dagar). Tack och lov följer alltid en lösning med.

Strax bakom den överfyllda marknaden finns fullt av trevliga kaféer där man kan slå sig ner. Det finns ofta gatuartister att se på. Är man intresserad av sömnad kan man även passa på att smita in i någon av områdets alla tygaffärer som håller väldigt låga priser.

Shenkin Street med början från Allenby

Max Brenner - chokladälskarnas paradis

En av de absolut första artiklarna jag skrev för Menorah handlade om den israeliske chokladtillverkaren Max Brenner och hur företaget då försökte konkurrera om marknaden med etablerade schweiziska, belgiska och tyska kända chokladföretag. Vad som då var ett relativt litet och okänt företag har idag vuxit till att bli något helt annat, en chokladälskares paradis där choklad ingår i ALLT.

Nära den nya hamnen ligger en av stadens kafé-restauranger där allt man kan önska sig i chokladväg finns; varm choklad, efterrätter, drycker, maträtter. Pröva gärna desserttallriken med åtta olika sorters efterrätter. Känner man sig inte nöjd på plats, går det bra att handla hem också.

Max Brenner har etablerat sig på många olika ställen i världen, i New York finns tre stycken Max Brenner. Sverige väntar fortfarande på sin tur.

Yarkon estuary, Tel Avivs hamn

Shiri Abramson - kläder utöver det vanliga

Letar du efter det där lilla "extra" i klädväg eller vill du bara njuta av hur vackra kläder verkligen kan vara? Gör ett besök i Shiri Abramsons butik i Jaffa, strax intill loppmarknaden. Jag har aldrig sett något liknande.

Designern Shiri, vars namn butiken bär, använder sig av gammalt, men tidigare oanvänt tyg, och skapar fantastiska plagg som sedan dekoreras med Swarowski-kristaller. Inte ett plagg är det andra likt och alla plagg har namn. Bilden har svårt att göra plagget rättvisa. Detta är ett måste-besök för den som gillar kläder!

4, Rabi Yochanan st, Jaffa

Metzizim - bästa stranden

Det är möjligt att jag kanske är partisk… men Metzizim-stranden längst norröver i Tel Aviv är absolut bäst!

Det hänger kanske samman med att den ligger på promenadavstånd från där jag brukar bo? Det hänger kanske samman med att den brukar vara något lugnare? Det hänger kanske samman med avsaknaden av strandraggare? Inte vet jag, men jag vet att kaféet serverar stora och fräscha luncher i enorma portioner och att stranden alltid är ren och trevlig.

Namnet härstammar från en film som spelades in där 1972. Det är även den enda handikappanpassade stranden i Tel Aviv.

Är det soligt och jag är ledig, så hittar du mig där. Kom gärna fram och säg hej!

Pri Hagefen - börja utekvällen där

Sedan ett antal år är israeliska viner inte längre liktydigt med Adom Atic (tack och lov!). Utbudet av vin är stort, bra och många vinodlare vinner stora priser på internationella mässor. I Sverige har ännu inte så många av dessa hittat fram till Systembolaget. Är man i Tel Aviv kan det därför vara värt att göra ett besök i vinbutiken/baren/vinprovningsstället Pri Hagefen.

Här finns över 200 sorter samlade från hela landet, både från små och stora vingårdar och flaskor från små och stora produktionslinjer.

Pri Hagefen ligger inhyst i ett 200 år gammalt hus i Neve Tzedek och erbjuder såväl avsmakning som bar. Man serverar även lättare tilltugg i form av ost och bröd.

Ett annorlunda ställe att börja, eller avsluta, en utekväll på.

4, Achad Ha'am, Neve Tzedek

Samy D - keramiker och konstnär

Keramikern Samy D har sin lilla butik mitt i hjärtat av Neve Tzedek. Att gå in där är en skönhetsupplevelse utöver det vanliga. Här finns koppar, fat, porslin samt prydnadssaker som inte liknar något annat jag sett. Man vill bara ha allt man ser.

Många av varorna är i stengods kantade med 14 karats guld och allt lär vara maskindiskbart!

Samy D har haft stora utställningar både i Israel och utanför landets gränser.

56, Shabazi St, Neve Tzedek

Begravningsplatsen på Trumpeldor

En mycket vacker, och annorlunda, plats mitt i Tel Aviv är den gamla begravningsplatsen på Trumpeldor St, den är som en liten stad, mitt i staden.

Begravningsplatsen togs i bruk 1906 i samband med att staden drabbades av en koleraepidemi. Samma dag som marken betalades skedde den första begravningen.

På Trumpeldor vilar många av stadens kända personligheter, bland andra Meir Dizengoff, Tel Avivs förste borgmästare, Moshe Sharett, premiärminister efter Ben Gurion, poeten Nachum Gutman och många fler.

17, Trumpeldor St.

Olivolja - på in- och utsidan

För fem år sedan började kibbutz Revivim att plantera tusentals olivträd på den torra Negevmarken. Skillnaden mot andra olivträd var att dessa vattnades med bräckt vatten från underjordiska källor.

Nu kan man avnjuta trädens produkter genom ett besök i butiken LiveO som tillhandahåller olika sorters olivoljor, röror, inläggningar, hudkrämer, tvålar samt olivoljeprovsmakning.

21, Rothschild BlvdTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!