Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageSjälvständiga Rishon LeZion

Israel må ha vattenkris, men i staden Rishon LeZion råder lugn. Trots temperaturer på långt över 40 grader i somras, frånvaro av regn och lågt vattenstånd i Gennesarets sjö höll sig stadens invånare lugna.
Av Michael Green , Israel 21c

Staden Rishon LeZion, cirka 20 kilometer söder om Tel Aviv, är på väg att bli Israels första "oberoende vattenstad" i landet. Initiativet väcker intresse från hela världen som letar efter lösningar till sina egna vattenproblem.

För närvarande tar Rishon LeZion 70 procent av sitt vatten från lokala källor, resten levereras från det nationella vattenbolaget Mekorot. Men stadens eget vattenbolag har satt ett eget ambitiöst mål, att bli 100 procentigt självförsörjande.

- Vi vill leverera allt vatten till staden själva, både till industrin, jordbruket och till hushållen, säger Daniel Low, VD för det lokala vattenbolaget Meniv Rishon som ägs av staden.

Nödvändigheten att spara vatten har varit det stora samtalsämnet i Israel under 2008. RishonLe Zion har dock varit pionjär i området ända sedan 2001 då stadens borgmästare gick ut med den nya djärva visionen för stadens vattenpolicy, självständighet.

Hur omsätter man då en liknande plan till verklighet? Under de kommande åren planerar man att fasa ut sitt beroende från det nationella bolaget och ersätta det med lokalt vatten, främst genom att samla in regnvatten, bygga en ny avsaltningsanläggning men även genom att återfylla de underjordiska vattenreservoarerna.

Sedan 1999 samlas regnvatten i en sjö belägen mellan den västra delen av staden och stranden. Därifrån har 11 miljoner kubikmeter vatten filtrerats ner till de underjordiska vattenreservoarerna. Tack vare en 16 km lång pipeline kan detta vatten skickas till den nordvästra delen av staden. Low hävdar att staden på detta sätt sparade in över en miljon kubikmeter vatten förra året och tjänade cirka nio miljoner kronor, en summa som kommer att stiga betydligt när ytterligare två reservoarer kommer att stå klara öster om staden om några år.

Närmast på agendan står byggandet av avsaltningsanläggningen som ska stå klar år 2010. Höga ambitioner kostar dock; 23 miljoner dollar för anläggningen och 11 - 14 miljoner dollar för reservoarerna. Low är dock övertygad om att invånarna ändå kommer att stå som vinnare då priset på vatten i Israel kommer att öka kraftigt i framtiden.

- Kostnaden för vatten kommer att minska här. När avsaltningsanläggningen är i gång kommer vattnet att kosta mellan 40 - 45 cent per kubikmeter i jämförelse med de 80 cent för vatten från det statliga bolaget som debiteras oss just nu. Och den kostnaden kommer att öka.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!