Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDet är möjligt att det amerikanska folket röstade för förändring i november, men förändring verkar inte vara vad israelerna går till nyval på nästa år iden 10 februari. Vilka kandidater finns det att välja mellan?
Av Janet Mendelsohn Moshe
Bildcollage Kristina Schollin-Borg

Nyval… igen!

Val till Knesset (den israeliska riksdagen) baseras främst på partival och inte, som i USA, på personval. Den israeliska partifloran är mycket brokig, inget enskilt parti har någonsin lyckats vinna egen majoritet och det är sällan Knesset sitter en hel mandatperiod, utan nyval. Det stora antalet partier speglar landets många åsikter. Alla, från de gröna till de olika religiösa inriktningarna, verkar anse att de har rätt till en plats i den israeliska politiken. Och eftersom spärren till att få en plats i den israeliska riksdagen ligger på låga två procent, är det relativt lätt.

Även om Tzipi Livni valdes till partiordförande för det ledande partiet Kadima (tidigare premiärminister Ariel Sharons "avknoppade" parti från Likud), så misslyckades hon med att bilda en regering under hösten efter att ha vägrat att lova att inte förhandla om Jerusalems delning, och president Shimon Peres blev tvungen att utlysa nyval. Livni framhåller att hon inte vill bilda en regering med en knapp majoritet men frågan kvarstår om vilken slags majoritet, om någon över huvud taget, hon kan få i ett allmänt val?

Alla israeliska kandidater hoppas kunna dra nytta av Barack Obamas slogan "Yes, We Can".

Arbetarpartiets Ehud Barak må hända ha samma namn som den blivande amerikanske presidenten men där upphör likheten. I sitt kampanjande är det troligt att Barak kommer att prata om en generell fredsöverenskommelse med palestinier, syrier och libaneser. Barak betyder "blixt" på hebreiska men få tror att det kommer att blixtra till. Israelerna har ännu inte glömt hans misslyckade tid som premiärminister.

Om Tzipi Livni vinner valet blir hon den första kvinnan på posten sedan Golda Meir avgick 1974. Livni har varit utrikesminister i tre år men en anonym källa i hennes administration är inte imponerad; "Livni ärvde en dålig situation. Under tre år har hon dock inte gjort mycket för att förbättra den".

Livni har en bakgrund som affärsjurist och Mossadagent. Hon är fortfarande ofläckad av skandaler, vilket kanske är hennes starkaste kort. Hon hoppas kunna locka majoriteten av mitten- och högerväljarna. Livni uppfattas som en kandidat med integritet men har ännu inte presenterat några större visioner.

Eli Yisahi ordförande för det största religiösa partiet Shas. Han har tidigare fått många religiösas röster och kommer få så även denna gång.

Starkast av alla verkar Benyamin Netanyahu, Likud, även han tidigare premiärminister, vara. Han har bl.a. stöd av Benny Begin, son till den förre premiärministern Menachem Begin. Likuds agenda svänger, ibland talar man om en återgång till 1967-års gränser. Senast handlade det om löftet om fortsatta fredsdiskussioner med palestinierna. Netanyahu har skött sina kort väl den senaste tiden. Hade valet skett vid Menorahs pressläggning skulle det blivit Netanyahu som bildat nästa koalition med sex mandat fler än Kadima, allt enligt tidningen Ha'aretz.

Dessutom finns otalet småpartier vars mandat valets vinnare måste förhandla med då ingen förväntas få egen majoritet. Förra valet gled till exempel pensionärspartiet oväntat upp och tog plats i Knesset, blir det ett grönt riksdagsparti denna gång?

Ännu har inte den politiska pajkastningen kommit igång. Men det är långt kvar till valet med israeliska mått mätt.

Den 24 december kommer de israeliska partierna att lägga fram sina kandidater till den centrala valnämnden. I januari 2009 svärs Barack Obama in som ny president i Vita Huset och efter det israeliska valet kommer vi att få reda på åt vilket håll de politiska vindarna kommer att blåsa i Mellanöstern.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!