Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMenorah njöt av…

…den jemenitiska delikatessen "Lahuhe" i de trånga gränderna i Safed. Lahuhe är en slags pizza som bakas direkt framför kunden och så väljer man pålägg därefter. När den är färdiggräddad rullas den ihop som en tunnbrödrulle och äts på direkten.

Lahuhe-bagaren (som vi glömde fråga vad han hette) blev glatt överraskad över det svenska besöket och berättade direkt att han hade varit i Sverige för många år sedan och åkt skidor. Ja, han kunde i och för sig inte åka skidor, hade aldrig stått på ett par, men eftersom han befann sig tillsammans med en grupp svenska tjejer kunde han av macho-skäl inte tala om detta för dem…

Så det bar upp i liften till toppen av backen. Ner kom han. Hur, vet han inte. Fler skidturer har det inte blivit sedan dess.

Menorah förvånades över…

…de extremt sömniga koalorna i djurparken Gan Guru, den australiensiska djurparken nära Gennesarets sjö. De tre koalorna sitter i sina träd och äter uteslutande eukalyptusblad när de inte sover, vilket de gör största delen av dagen. Har man tur får man se dem förflytta sig några meter, det händer kanske en gång om dagen, och då sker det under mödosamma stön!

Parken har grundats av Australienälskaren Yehuda Gut och innehåller, vid sidan av koalorna, även 35 kängurur i olika storlekar som strövar fritt på området. De kommer mer än gärna fram för att bli matade och har man tur får man hålla i en av de små!

Menorah vill upplysa…

…sina läsare om att en krokodils tänder inte syns när den har sitt gap stängt till skillnad mot kusinerna alligatorerna. Deras tänder syns även när käftarna är slutna. Det är bra kunskap att ha med sig när man besöker alligatorfarmen vid Hamat Gader.

Efter rundvandringen på behörigt avstånd från bestarna kan man svalka sig i det intilliggande spat ett par hundra meter därifrån eller titta på antika romerska bad. Garanterat alligatorfria.

Menorah satte tänderna i…

…en fantastisk falafel i Jerusalem. Hade det inte varit för guiden Nachschon hade delikatessen aldrig avnjutits. "Hålet-i-väggen" restaurangen "Falafel Shlomo" ligger mitt i det religiösa Mea Shearim i Jerusalem och har jämn tillströmning av folk som snällt väntar på sin tur. Det tar lite tid att få sin falafel i pitabröd eller i laffa (irakisk pita, typ tunnbrödsrulle), men det är det värt. Ägaren, Shimon, friterar precis så bara många falafel som går åt, här ligger inga kvar under värmeelement och blir sega.

Falafel Shlomo öppnades 1946 av Shimons pappa.

Menorah ville bada…

…i källorna och vattenfallen vid Gan Hashelosha (Sachne) men hade tyvärr inte med sig badkläder. Källorna ligger i ett vackert grönområde och vattnet håller runt 25 grader, kyligt för de flesta israeler men ljuvligt för oss nordbor.

Parken kring badplatsen används ofta för picknick. Har man inte med sig egen mat kan man försöka få upp, rensa och grilla, några av alla de fiskar som simmar mellan de badandes ben.

Menorah tipsar barnfamiljer…

…om den underbara kibbutzen Ma'agan resort precis 200 steg ovanför Gennesarets sjö. Kibbutzen är välbesökt av barnfamiljer och man kan hyra in sig i de små lägenheterna. Det finns kokmöjligheter, liten grill på uteplatsen, möjlighet till bad i poolen eller i sjön strax nedanför.

Utöver den hänförande utsikten ligger kibbutzen dessutom nära många andra trevliga utflyktsmål.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!