Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageKoppla av!

Visste du att det finns en underbar spa-värld i Israel? Den vänder sig såväl till den som bara vill njuta och koppla av som till den som har medicinska problem. Läs vår israeliska spa-guide och hitta nya platser att besöka nästa gång du är i landet.
Text och bild Margarete Nudel

Vad tänker du på när du läser ordet spa? Rinnande vatten? Massage? Ansiktsbehandling?

Sedan ett par år tillbaka är det inne att åka på spa för att "ladda sina batterier". Ordet spa kommer från latinets "salus per aqua", hälsa genom vatten. Dagens spaanläggningar består dock sällan av bara bad utan inriktas främst på friskvård och må-bra upplevelser. Det är helhetssynen på kropp och själ som gäller i första hand med aktiv vila och positiva upplevelser. Eftersom behovet av aktiv avkoppling ökar i vårt stressade samhälle, ökar även antalet spaanläggningar. Israel är inget undantag.

För den som söker lyx är Carmel Forest Spa, på toppen av det vackra Karmelberget nära Haifa, ett bra alternativ. Vägen dit är slingrande och stiger brant vid vissa passager, men väl framme möts man av fri utsikt över gröna skogar och hav. Entréhallen är stor och ljus, gästerna strosar omkring i tjocka, vita morgontofflor. Inga barn under 16 år är tillåtna och mobiltelefoner får man bara använda på sina rum.

Till denna anläggning bör man åka om man vill äta gott och hälsosamt, ta behagliga behandlingar och skämma bort sig själv och sin partner under en eller flera dagar. Det finns ett gym och man erbjuder workshops i viktnedgång, matlagning, vinprovning, yoga, pilates, vattengymnastik och simlektioner bland mycket annat. Det finns en tennisbana, en turkisk hamam och "vanlig" bastu. Har man svårt för att bestämma sig vad man vill göra, kan man titta på dagsprogrammet och hoppa på något av de pass som erbjuds från tidig morgon till sent på kvällen. Totalt finns 70 olika skönhet/relax behandlingar att välja mellan. Man kan få behandling som par eller vara själv.

Matsalen serverar fantastisk vegetarisk mat + fisk till lunch. Den uppdukade buffén är färgstark, smakrik och via små uppsatta lappar får man reda på vad som finns i salladerna och hur många kalorier dressingen innehåller. Till kvällen finns det möjlighet att välja kött. All mat ingår i priset.

Anläggningen byggdes på 1950-talet men var då ett sanatorium dit folk med lungproblem åkte för att vila upp sig. 1996 fick Carmel Forest sin nuvarande skepnad. Personligen upplevde jag stället som stort, rent, vackert men ganska opersonligt vilket blir självklart då de har 126 dubbelrum och därmed ganska många gäster samtidigt.

Samma grundtanke finnsCanaan spa, strax i närheten av en av Israels fyra heliga städer, Safed. Utsikten över Gennesarets sjö och Galiléen är hänförande. Anläggningen är stor och uppbyggd på ungefär samma koncept som Carmel Forest men i en något annorlunda miljö. Här kan man äta brunch fram till klockan tre på eftermiddagen och man satsar på ren mat utan tillsatser och gourmet-bantningsmat. Hur man nu ska lyckas banta med det läckra utbudet av mat förblir dock ett mysterium. All mat ingår i priset. Canaan spa fungerar även som en konferensanläggning. Här är åldersgränsen 14 år.

Mizpe Hayamin Resort i Rosh Pina, är dock ett ställe som inte satsar på lyx för ögat i första hand utan vänder sig mer till själen, hälsan och sinnet. Här har man valt att anslå en lite annorlunda ton med insikten att organisk mat har stor betydelse för kroppens välbefinnande. Mizpe HaYamin grundades av homeopaten, läkaren och vegetarianen Dr Yaros som redan 1923 såg ut platsen där han 40 år senare realiserade sin dröm.

Anläggningen har underbar utsikt över Gennesarets sjö, Hermonberget och Huladalen. På området finns såväl en egen fruktträdgård, egna grönsaksodlingar som pooler i härlig harmoni. Den organiska trädgården, mjölken från de egna korna, getterna och fåren och de frigående hönsen levererar det mesta av underlaget till de två restaurangerna samt butiken på området där man bland annat säljer hembakat bröd samt egen tillverkad ost. Restaurang Muscat är välkänd i hela Israel och gourmetmiddagarna där lär vara fantastiska. Boendet ligger lite utspritt i charmiga små hus. Det finns 48 dubbelrum och 41 sviter.

Naturligtvis finns en spa- och skönhetsavdelning med en mängd olika behandlingar att välja mellan; massage, antistress, benmassage, stenterapi, reflexologi, aromaterapi och mycket annat. Det finns speciella parbehandlingar och behandlingar för gravida. Beroende på årstid är antingen inomhus- eller utomhuspool öppen, samt jacuzzi. Det är inte speciellt stort men anläggningen utstrålar en hemtrevlig och välkomnande miljö.

I den lilla gemensamma (påklädda) bastun kom jag i samtal med en trevlig man som firade sin 40-åriga bröllopsdag med en helg på Mizpe HaYamim. Han hade varit i Sverige vid ett flertal tillfällen och det visade sig att vi hade gemensamma bekanta. Det är en liten värld. Barn från tio års ålder är välkomna. Dit åker jag gärna tillbaka.

Är man i Israel tillsammans med sina barn och vill bada i hälsokällor kan Hamat Gader vara ett vettigt alternativ. Anläggningen ligger öster om den södra spetsen av Gennesarets sjö, strax nedanför Golanhöjderna. Här har det badats kurbad sedan romarnas tid och inom området finns arkeologiska rester av romerska bad i närheten av de varma, mineralrika källorna som området är känt för, samt en romersk amfiteater.

Den stora parkeringen vittnar om många besökare. Som mest kan man ta emot 7 000 personer samtidigt.

Hamat Gader kan delas in i två delar; en öppen avdelning med varma mineralbad, jacuzzi, rutschkanor, öppna grönområden för picknick, snabbmatsrestaurang, papegoj-show samt en otrolig alligatorfarm! Dit åker många barnfamiljer för en dag för att bada, leka och umgås. Inträdet ligger på cirka 150 kronor/per person/dag vilket är väl spenderade pengar. Det finns ett litet tåg/buss som tar dig runt anläggningen. Glöm inte att hälsa på Monica, den sju meter långa pytonormen (i säkert förvar bakom en tjock glasruta). Hon lär enligt utsago kunna svälja ett tioårigt barn…

En bit bort inom området, på behörigt avstånd från den öppna avdelningen, finns den avskilda, lite mer lyxiga spa-avdelningen. Dit tränger inga ljud från badande barn fram. Man kan välja mellan att komma som daggäst eller för en eller flera nätter. Barn under 16 år gör sig ej besvär.

Det finns 29 sviter i små hyddor placerade nära poolområdet, varje hus har egen jacuzzi där vattnet hämtas från de mineralrika källorna. Man kan välja mellan hel- eller halvpension och i priset ingår två massagetillfällen.

Den relativt stora 30-gradiga poolen har två jacuzzi-delar och ett vattenfall där man kan ställa sig för att få "nackmassage" på plats. Det slutna området har en egen asiatisk restaurang med utsikt över poolen samt en läkarmottagning.

Det går inte att skriva om israeliska spa utan att ta upp Döda Havet och de anläggningar som ligger i dess närhet. Hela området kring Döda Havet (som ju är en sjö) är känt för sina medicinska krafter och människor från hela världen med olika hud-, lung- och reumatiska besvär kommer hit för att få lindring. Man badar i salta bad, packar in sig i den välgörande, mineralrika leran samt sitter i solen vars strålar på grund av den lägre höjden (419 meter under havsytan) har mindre antal farliga UV-strålar. Luften är mer mättad på syre och brom än någon annanstans i världen.


Ein Gedi spa ligger på den västra banken invid Döda Havet. Redan när man stiger in genom ytterdörren så förstår man att detta ställe liknar inget av de tidigare nämnda. Det är fuktigt, svaveldoften (lukten?) är överväldigande och man slås av att gästerna inte alls liknar dem man mötte uppe i Galiléen; de är äldre och mer märkta av sjukdom och krämpor. Till Ein Gedi åker man för att lindra och koppla av i första hand, lyxvinkeln är frånkopplad. Ingen kommer hit för aromaterapi, yoga eller gourmetmat. Här är det rejäla baddräkter, slitna morgonrockar och matlåda som gäller i första hand. Mat finns även att köpa i restaurangen, med anor från 1960-talet, i bottenvåningen. Påfallande många talar ryska. Stället är ganska nedslitet, omklädningsrummen består av simhallsskåp men platsen har ändå en viss charm.

Koncentrationen av mineraler och salter är hög och besökande varnas för att ligga i vattnet i mer än tio minuter utan läkares inrådan. Det finns varma bassänger (30 grader) och ännu varmare bassänger (38 grader).

Vill man hellre bada i själva havet kan man antingen promenera eller ta buss-tåget som avgår var tionde minut från entrén. Första stoppet är vid lerinpackningsstationen där anläggningens gäster har fri tillgång till den välgörande leran. Innan man får åka vidare måste man dock duscha av sig.

Nästa stopp är vid havsbrynet. Vattnet ser ut som vilket vatten som helst men koncentrationen av salt ligger på 30 procent så det gäller att akta sig för att få in det i mun eller ögon. Det som ser ut som mjuka sanddyner på botten är i själva verket stelnat salt och gör det väldigt svårt att vada ut utan badtofflor eller skydd på fötterna. Skam den som ger sig dock. Väl ute kan man guppa omkring i något som känns som en blandning mellan olja och vatten. För säkerhets skull finns det färskvattenkranar framdragna ute i vattnet. Många gör nämligen ett tappert försökt att simma, slår runt, får in salt i ögonen och ser sedan ingenting.

Till Ein Gedi ska man åka för att ta hand om sig själv utan större krav på lyx. Man kan bo bra på kibbutzen cirka tio minuter bort, halvpension ingår och barn i alla åldrar är välkomna. Kibbutzen ser till att ta alla gäster fram och tillbaka till havet. Som gäst på kibbutzen ingår inträdet till spaanläggningen, därmed även möjlighet att själv göra lerinpackningar, bada svavel- och saltbad. Dagbesökare betalar 60 shekel i inträde.

Ytterligare 20 minuter söderöver med bil ligger Ein Bokek, det stora hotellområdet vid Döda Havet. Här står lyxhotellens skyskrapor tätt intill varandra. De som var på plats från början står invid havsbrynet, de andra ligger på promenadavstånd. Standarden på de olika hotellen varierar från jättelyxiga Le Meridien till nedgångna Grand Nirvana. Alla har inomhuspooler med uppvärmt saltvatten samt svavelbad. Låt plånboken styra ditt val.

Speciellt värt att nämna är dock Hotel Lot, inte för hotellet i sig, utan för den medicinska klinik som drivs av doktor Marco Harari. Hans forskning visar att en tre veckors kur med sol, bad och inpackningar läker ut de flesta psoriasisbesvär för de närmaste tio månaderna. Även astmabesvär lindras på grund av den högre syresättningen i luften. En dam med på resan behövde inte ta sin astma medicin för första gången på åratal under dagarna på plats!

Men… Ein Bokek är dödstrist! Det finns ingen infrastruktur och absolut inget att göra kvällstid mer än att hänga i hotellets pianobar och lyssna till inhyrda sångerskor. Åk dit för att uppleva de salta baden och kurera dig, inte för att ha kul.

Så, vilket ställe är absolut bäst om jag får välja? Definitivt Amirey Hagalil i Rosh Pina. Det slår det mesta. Detta spansk-inspirerade ställe med enbart 17 rum har allt man kan önska av ett spa. Stillhet, skönhet, stämning, underbar mat och en mysig, intim miljö. Huvudbyggnaden är byggd kring ett enormt träd och maten är fransk inspirerad med Medelhavsinslag. Rummen är stilfullt inredda och sängarna var ljuvliga. Det finns en "vardagsrumsdel" med kylskåp, ett stort badrum samt sovrum med balkong. Somliga rum har dessutom egen jacuzzi i vardagsrummet med utsikt över dalen.

Utbudet av behandlingar är begränsat men den timslånga massagen på spa-avdelningen med vaniljdoftande, varm olja i ett nedsläckt rum där det spelades orientalisk plingplong musik i bakgrunden kommer jag sent att glömma. Åk dit.

www.isrotel.co.il
www.canaanspa.com
www.hamat-gader.com
www.mizpe-hayamim.co.il
www.ein-gedi.org.il
www.dmz-medical-spa.com
www.amirey-hagalil.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!