Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDet österrikiska hospicet

När man strosar runt i marknaden i Jerusalem kan det vara skönt att sätta sig ner en stund, ta något att dricka och titta på människorna. Av en händelse hamnade jag mittemot det österrikiska hospicet, invid station fyra på Golgata och beslöt mig för att gå in. Det blev en speciell upplevelse.
Av Margarete Nudel  Foto Margarete Nudel, the Austrian Hospice

Byggnaden "The Austrian Hospice" skiljer sig från mängden där den står i ett hörn i utkanten av den arabiska basaren i Jerusalem, ett stenkast från Gravkyrkan, Klippmoskén, Västra muren och Olivberget.

Huset är i vit sten och ingången och entrédörren är pampiga och stora. För att komma in ringer man på en liten dörrklocka.

Utanför dörrarna är folklivet hektiskt, här går judiska och arabiska skolbarn förbi med sina ryggsäckar fyllda med skolböcker, arabiska kvinnor bär hem sina varor på huvudena och de ortodoxa judiska männens sidolockar fladdrar när de rusar förbi. Pilgrimsgrupper stannar till invid station fyra på Golgata för att be, somliga bär på tunga träkors. Innanför hospicets dörrar försvinner gatans larm och ett stilla lugn som inbjuder till eftertanke och meditation inträder.

Huset byggdes 1857 i europeisk klassicistisk stil och öppnade sina portar sex år senare. Fram tills 1918 fungerade huset även som den österrikiske konsulns bostad. Ordet hospice associeras oftast med vård i livets slutskede, men det österrikiska hospicet har under åren även fungerat som barnhem, fängelse och militärskola.

1939 ansåg britterna dock att huset var "tysk mark" och beslagtog det samt fängslade rektorn och nunnorna. När britterna drog sig tillbaka från Palestina 1948, och området övergick i jordanskt styre, gjorde den jordanska armén om huset till ett militärsjukhus. Efter ett par år övergick hospicet till att bli ett civilt arabiskt sjukhus. I juli 1985 stängdes huset på grund av sanitär olägenhet och i december samma år överlämnade den israeliska staten huset till dess rättmätiga österrikiska ägare. Den officiella återinvigningen ägde rum den 19 mars 1988. Sedan dess fungerar huset enbart som övernattningsplats för pilgrimer och andra besökare i Jerusalem. Rummen är enkla och för att hålla ner de besökandes kostnader erbjuds även sovsalar med plats upp till 13 personer.

På hospicet visas konst, det hålls föreläsningar och det ges koncerter med plats för 100 personer i den vackra samlingssalen vars tak är målat med fyra bibliska scener.

Besöker man Jerusalem är ett stopp på hospicet nästan ett måste. Är man fler än fem personer kostar det en shekel per person i inträde, annars är det gratis. Ta hissen upp till takterrassen, utsikten är hänförande och man kommer staden nära på ett helt annat sätt än från gatan. Ta er också tid att stanna på det genuina kaféet på vägen ut. I ett ögonblick förflyttas ni till kafékulturen i Wien. De serverar traditionell sachertorte med vispgrädde eller apfelstrudel. Egentligen är det bara stråkkvartetten som saknas.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!