Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage

Jämngammal med staten

2008 blir ett speciellt år för Uzi Dayan; han fyller 60 år, det har gått 60 år sedan hans far stupade i självständighetskriget och 60 år har förflutit sedan landet Israel utropades som självständig stat.
Av Nechemia Meyers

Uzi Dayan hade ingen lätt barndom och blev definitivt inte bortskämd. Han växte upp på moshav Hayogev i Israeldalen utan pappa i ett hem utan rinnande vatten eller stensatta golv. Varje dag hjälpte han till på fälten med grödorna. I avsaknad av teve spenderades den lediga tiden utomhus.

När det blev dags för Uzi att göra militärtjänsten, där hans farbror Moshe Dayan redan var en nyckelfigur, ville han absolut till fronten. Detta trots att israeliska regler säger att man inte behöver strida vid fronten om man är ensam pojke i en familj vars pappa inte längre lever.

Nu kom Uzi inte till fronten utan hamnade i Sayeret Matkal, en av de hårdaste enheterna inom armén. Där blev han kvar i 15 år för att sluta sin militära karriär som general. När han till slut bytte ut sin khakiuniform mot civila kläder arbetade han under två års tid som ordförande för det nationella säkerhetsrådet som säkerhetsrådgivare åt både premiärminister Ehud Barak och premiärminister Ariel Sharon.

Numera är Uzi Dayan politiker på heltid och har grundat partiet Tafnit, vars hebreiska namn betyder "vändpunkten" på svenska.

- Efter många år i allmänhetens tjänst har jag kommit fram till att det finns gott om begåvade människor i detta land. Hur många som helst! Men vi saknar bra ledarskap, bra män och kvinnor med visioner och karisma som kan hjälpa israelerna uppnå sin fulla potential. Vi måste satsa mer på ungdomen. Vår globaliserade värld är öppen för dem och om de inte känner att Israel har bra ledarskap kommer alltför många att välja att flytta härifrån.

Dayans parti, som ännu inte finns representerat i Knesset, understryker behovet av mer resurser och kraft att lösa landets sociala problem samt ta tag i den korruption som finns.

Kommer han att kunna genomföra sin dröm? Svårt att säga då historien visat att små och smala partier som Dash och Shinnui oftast har en kort framgångsperiod för att sedan blekna bort.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!