Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage

Utmaningen

Yaron Ezrachi är professor i statskunskap vid Hebrew University i Tel Aviv. Han vägrar att spekulera om hur Israel kommer att se ut om 60 år men har ändå tankar värda att förmedla.
Av Nechemia Meyers

Att sätta sig ner och blicka in i framtidens kristallkula är ingenting för Yaron Ezrachi, han har ingen önskan att ta över de bibliska profeternas arbete. Dock är han villig att säga att "nyckeln till Israels framtid, och kanske även till dess överlevnad, hänger samman med hur mycket landet kommer att integreras med resten av Mellanöstern. Israel har inte längre råd att fortsätta vara västerlandets bastion i regionen. Fortsätter man på det spåret kommer landet hela tiden befinna sig på kollisionskurs med sina grannar."

Med detta menar Yaron Ezrachi dock inte att judarna måste överge grunden till sin egen kultur, snarare anser han att man måste vara mer öppen för den arabiska kulturen.

- För närvarande är det mest soldater som lär sig arabiska av rent praktiska skäl. Men alla israeler borde ta möjligheten att dyka ner i detta rika kulturarv som delas av miljoner människor i denna del av världen, de är, och kommer att förbli, våra grannar.

När jag frågar honom om vi kommer kunna leva i fred med araberna, speciellt med tanke på att så många inom den arabiska världen är emot västvärldens influenser, svarar han att det inte är vårt jobb att överföra våra värderingar på dem "men vi måste arbeta för deras acceptans av vår legitima existens i Mellanöstern."

Han är nöjd med att det judiska folket har återupptäckt sina rötter i Israel samtidigt som han uppmanar israelerna att acceptera att även araberna har djupa rötter i landet.

- Det förpliktar oss att sträcka ut våra händer mot dem och inse att våld föder våld.

Yaron Ezrachi är statsvetare med Mellanöstern som specialitet. Hans mest kända bok "Rubber Bullets" baseras på det beslut den israeliska staten tog att använda gummikulor mot civilbefolkningen under Intifadan. Enligt honom var det en symbolisk och avgörande vändpunkt för hur israelerna balanserade moral mot de reella hoten mot landets överlevnad.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!