Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage

Framtidsstaden
Modi'in

Staden Modi'in var de legendariska mackabéernas hemstad för över 2 200 år sedan. Det var dessa rebeller som återerövrade den religiösa och politiska friheten för det judiska folket.
Idag är mackabéernas hemstad åter vid liv och blomstrar, en av Israels moderna och nya städer.

Av Janet Mendelsohn Moshe

Staden Modi'in grundades 1996, den är en av Israels nyaste och kanske även mest framgångsrika utvecklingsprojekt. För närvarande bor 70 000 personer där, siffran ökar med 9 000 nya invånare varje år. Enligt borgmästare Moshe Spector är Modi'in "en av de få städer i världen där det byggs 4 000 hus varje år varav 2 000 säljs direkt!" Staden byggdes i en central korsning mellan storstäderna Tel Aviv och Jerusalem. Befolkningen är ung och förmögen, 41 procent av dem är mellan 0 - 17 år. Den lokala industrin befinner sig ännu i sin linda men eftersom de flesta invånarna pendlar till sina arbeten utanför hemområdet spelar det ingen större roll. Den nya tågförbindelsen gör att man kan ta sig till centrala Tel Aviv på 25 minuter.

Modi'in firade sitt tioårsjubileum 2006 och staden arbetar hårt för att kunna ge sin unga befolkning den goda service de förväntar sig. Roberta och Daniel Stocki flyttade till Modi'in från Stockholm för flera år sedan. De är nöjda med den service staden kan erbjuda dem och deras tre små barn.

- Vi träffade ett israeliskt par i synagogan i Stockholm som bodde i Modi'in, förklarar Daniel. Vi fortsatte hålla kontakt och så småningom besökte vi dem när vi var i Israel. Vi blev förtjusta i staden och dess läge och började med att hyra ett hus innan vi köpte ett eget.

Daniel Stocki slutför sin specialistutbildning till narkosläkare vid Ichilov Hospital i Tel Aviv och tar en direktbuss varje morgon. Bilen överlåter han till Roberta som lämnar av barnen på skola och dagis på väg till sitt arbete.

- Som lärare är jag väldigt imponerad av utbudet av skolor, förklarar hon. Området är säkert och bekvämt med gott om inbjudande gröna parker. De inbjuder till att tillbringa massor av tid utomhus vid bra väder.

Modi'in fick Israels nationella utbildningspris år 2005. Enligt stadens talesman återinvesteras 50 procent av stadens budget i utbildningen. Staden kanske inte kan erbjuda storstaden Tel Avivs utbud för tonåringar men det finns gott om biografer, pooler och till och med en bowlinghall. En stor butiksgalleria öppnar i mars och ett kulturhus med plats för 600 teaterbesökare öppnade förra året.

Idén till staden Modi'in började gro 1986 hos Israels dåvarande bostadsminister. Staden är designad från grunden av den kände arkitekten Moshe Safdie. Man har tagit vara på landskapet och staden flyter in i topografin. Byggnader får inte överskrida fyra våningar och ligger terrasserade på de naturliga sluttningarna. Safdie såg Modi'ins gröna dalar framför sig, fyllda med parker, skolor, små butiker där trafiken dirigeras på enkelriktade gator.

Nu blev det inte riktigt precis som Safdie hade föresatt sig. Staden är fortsatt grön och lummig men ett flertal höghus har byggts uppe på kullarna, de tjänar dock lite som landmärken för tillresande. Husen längs med huvudgatan är klädda i den karakteristiska, ljusa och rundade Jerusalemsten som ger en enhetlig och lugnande effekt. Limor och Avner Milstein flyttade till Modi'in från Rishon Lezion för sex år sedan när de insåg att de skulle få mycket mer bostad för sina pengar i en utvecklingsstad.

- Vår flytt har varit bra både för min fru och för mig, förklarar Avner som kapat minst fem minuters resväg i vardera riktningen varje dag. Limor arbetar för landstinget som talpedagog och har även öppnat en privatpraktik i ett av husets rum. Flytten har även gjort det lättare att besöka familjen i Jerusalem eller ta sig till Tel Aviv när andan faller på.

Modi'ins arkeologiska historia visar att området var bebyggt redan för 6 000 år sedan och man tror även att hashmoniten Mattathias och söner, revoltens ledare, finns begravda någonstans i området. Det finns dock inte tillräckligt många bevarade arkeologiska platser för att få turistbussarna att göra en avstickare från huvudvägen.

Men, till en del kanske staden i stället borde ses som en symbol för det judiska folkets engagemang; 1996 fanns där 575 registrerade elever i skolorna, idag finns över 20 000.

Fortsätt att hålla ett öga på staden Modi'in, den kommer utan tvekan att fortsätta växa och utvecklas.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!