Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage

Det här betyder Israel för mig

Ibland talar man om vänorter och vän-nationer. Israel har varit mitt livs personliga vän-nation. Jag var nio år 1948 när mina föräldrar en morgon vid frukostbordet berättade om den nya nationen. För dem var det en stor händelse både som solidaritet, skuldkänsla och religiös fascination. För mig blev krigsbilderna från Tyskland, skeppen som nådde Haifa, söndagsskolans bilder från Betlehem och Galiléen en enda röra, men också en övertygelse om den alldeles speciella staten Israels förutsättningar.

Ben Gurion och Golda Meir blev mina barndomshjältar. Ett skingrat folk kunde resa sig ur förnedring och förtryck, kibbutzerna var nationsbyggarverkstäder och för mig fick Döda Havet liv med Tage Erlanders legendariska flytbild. En demokrati, en nation, ett land hade skapats i det som annars hade förblivit en öken. Jag tolkade inte utvecklingen i höger eller vänstertermer. Israels rätt att försvara det man byggt upp har varit en självklarhet.

Siewert Öholm, journalist, Världen Idag

Israel har en multidimensionell innebörd för mig. Först och främst är Israel en trygghet att luta sig tillbaka mot. Om man ser tillbaka i historien så har det ju tyvärr visat sig att det judiska folket vid återkommande tillfällen blivit förföljt, trakasserat och näst intill utrotat. Existensen av Israel är därmed både en fysisk och psykologisk hemvist och trygghet för alla judar som lever i Sverige eller på andra platser.

Men Israel spelar också en viktig roll både i vår judiska religion, tradition och kultur. Till sist så är Israel för mig ett bra exempel och därmed en härlig inspiration på vad människor kan åstadkomma om hoppet, viljan och energin finns.

Efter Andra Världskriget tilldelades ett slitet, besviket och förföljt folk en plätt jord med i stort sett inga tillgångar. Åker man till Israel idag så möts man av en västerländsk demokrati, rik på mängder av ekonomiska tillgångar enbart skapade av just denna vilja att överleva. Det är inspirerande.

Mats Lederhausen, grundare och VD för Be-cause

Jag var 20 år när jag fick veta att min mor är judinna och hade släkt i Israel. Innan dess var Israel endast något jag hört om i småskolans kristendomsundervisning. Plötsligt blev detta avlägsna land en del av min egen familjehistoria.

En dag i början av 1978 bokade jag en biljett till Tel Aviv. På flygplatsen i Köpenhamn blev jag kontrollerad av en säkerhetsvakt från El Al. Det var mitt första möte med en israel. Han frågade vem som packat min väska och vem jag skulle besöka i Israel. Jag förklarade att jag skulle söka upp släktingar på min mors sida.

- Du är judinna, sa vakten, med en ton som lät mer som ett påstående än en fråga. Inte jag men min mor, var mitt svar.

- Du vet alltså inte att enligt judisk tradition betraktas även du som judinna, fortsatte vakten med samma bekräftande tonfall.

Jag stirrande honom i ögonen och såg att han liknade min bror. Från den stunden blev Israel också en del av mig.

Ingrid Lomfors, docent i historia och chef för Göteborgs stadsmuseum

Israel är en existentiell fråga för mig. Det är ett av modern tids största under att det judiska folkets gamla hemland har återupprättats efter exil, förskingring, fördomar, förföljelser och folkmord.

Under 1900 år hade vi judar ingen möjlighet att påverka vårt eget liv i förskingringen utan vi var utsatta för omvärldens godtycke. Ibland gick det hyfsat för oss, oftast gick det dåligt. Vi fick klä skott för omgivningens problem som syndabock och som spottkopp.

Inget visar tydligare än Förintelsen hur nödvändigt ett judiskt hemland hade varit, om det hade funnits redan före Andra Världskriget.

Det hade kunnat rädda miljoner från nazisterna och deras hantlangare. Bara det faktum att landet Israel finns - åter igen - är en källa till stolthet och trygghet.

Aldrig igen ska vi utsättas för majoritetens förtryck, utan att kunna göra något åt det. Aldrig igen ska andra definiera oss. Det gäller lika mycket israelerna som vi judar i förskingringen. Det retar antisemiterna, men det må så vara.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare Svensk israel-Information

När jag hör ordet Israel tänker jag på alla fantastiska berättelser från Gamla Testamentet, ett land som judar i alla tider har haft som sitt förlovade land, ett land välsignat av Gud för det judiska folket.

Men jag tänker även på det moderna landet Israel som tillkom på demokratisk väg genom en omröstning 1947 i FN, ett land som är ett levande exempel på hur en verklig samexistens kan fungera. Ett av de få länderna i världen där judar, araber, kristna, muslimer, bahais m fl. kan leva sida vid sida och leva i harmoni med varandra.

Annelie Enochson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna

Mitt under Gulfkriget 1991 väntade jag på flygplatsen utanför Tel Aviv på ett sent El Al-plan. Det var det enda flygbolag som under dessa dagar förband Israel med omvärlden. Det gick ett larm på natten, Saddam sände iväg sina Scudmissiler mot israeliska städer, och planet fick vända tillbaka till Europa. Det var spöklikt tomt - sällan hade jag upplevt Israels utsatthet, övergivenhet och ensamhet i fara lika påtagligt som den natten i vänthallen.

Men på morgonen kunde planet med drygt 300 ryska judar landa. Omtumlade och tysta väntade de tålmodigt på flygplatsen på sina gasmasker (vilket välkomnande!). Trots de ständiga nya hoten om irakiska gasanfall anlände 14 000 ryska judar under krigsveckorna vintern och våren 1991.

Två månader senare genomförde Israel en räddningsaktion: under 36 timmar förflyttades 18 000 etiopiska judar från svälten och kriget i Afrikas hjärta till friheten i Israel.

Ingenting kan bättre illustrera Israels existensberättigande än dessa två händelser i vår egen tid: det handlar om att rädda liv och erbjuda ett nytt liv, att ersätta flyktingstatus med medborgarskap, förtryck med frihet, hemlöshet med hem. Det är vad Israel betyder för mig.

Jackie Jakubowski, chefredaktör Judisk Krönika

Israel är en demokrati i en del av världen där diktatur är det vanligaste styrelseskicket. Det är i sig ett skäl att stödja Israel. Min önskan är att det judiska folket ska få leva i ett tolerant och öppet samhälle, fritt från hot och våld. Det judiska folket har rätt att leva i säkerhet i sitt eget land och rätt till en egen stat.

Jan Björklund, utbildningsminister

- I slutet av 1970-talet tillbringade jag drygt ett år i Israel på Hebrew University för att studera hebreiska, judisk historia och Israels historia. Det året gav mig ovärderlig kunskap och vänner för livet.

Sedan dess reser jag till Israel minst en gång per år med familjen för att besöka släkt och vänner.

Israel är vårt folks historiska, religiösa och kulturella centrum. Här hämtar jag kraft och inspiration för att det arbete vi bedriver i Sverige skall vara relevant och intressant för dagens moderna judar. Israelisk film och konst, men även musik är några exempel inom kulturens område där vi låter oss inspireras.

Lena Posner-Körösi, ordförande Judiska Centralrådet i Sverige

Det finns ett val och det handlar om var Davidstjärnan ska sitta någonstans; på Israels flagga eller på juden i ghettot. Israels viktigaste lag är rätten till återvändande. Existensen av en stat dit alla judar är välkomna är den yttersta livförsäkringen för antisemitismens offer. Idag förs en global kampanj för att just den rätten ska försvinna. Stödet för Israel blir då ännu viktigare för att inte låta historielöshet och hat breda ut sig ännu mer. Grattis på 60-årsdagen!

Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp)

Ahad Haam, kultursionismens anfader, insåg redan under Theodor Herzls livstid hur en judisk statsbildning skulle kunna fördjupa judisk kultur i alla diasporaländer. I detta har han haft rätt.

Idag finns det fler hebreisktalande män och kvinnor i världen än någonsin tidigare - den bibliska tiden inberäknad. Judiska ungdomar kan numera studera judiska grundkällor på hebreiska och även på arameiska som aldrig förr. Det är faktiskt fler just nu, som i Jeshivot, och andra skolor studerar Talmud, än vid någon tidigare period i vår historia. Inte ens under den stora ashkenasiska glansperioden fanns det sådana utbildningsmöjligheter.

Så är det med judisk kultur. När det gäller judisk religion har Israel stora möjligheter, att leda hela världens judar in i en ny och oerhört skapande period, vilket ännu inte har skett. Men Israel är på många sätt vår tids judiska möjlighetsland, inte minst när det gäller andliga förhoppningar.

Morton Narrowe, överrabbin emeritus i Stockholm

1956 var jag i Israel för allra första gången för att installera ett stort amerikanskt forskningsinstrument på Weizmann-institutet. Det gav mig och min fru tillfälle att under veckosluten resa runt i landet. Sedan dess har jag besökt Israel minst 50 gånger och lärt känna landet och dess invånare från norr till söder. Jag har kunnat följa Israels utveckling från ett apelsinodlande u-land till ett högt utvecklat demokratiskt och tekniskt avancerat i-land.

Det har berett mig stor tillfredställelse att under de senaste 25 åren på olika sätt ha kunnat arbeta för Keren Hayesod och därigenom bidra till Israels sociala utveckling. Därutöver har informationsarbetet för att motverka demoniseringen av Israel i Sverige känts absolut nödvändigt.

Franz T. Cohn, hedersordförande i Förenade Israelinsamlingen

För mig är Israel ett grannland. Inte i den geografiska bemärkelsen utan när det gäller demokrati och frihet. För många svenskar är det ett land som ligger nära både i själ och hjärta. För företag och näringsliv är det israeliska näringslivet ett tekniskt och avancerat land som erbjuder både konkurrens, samarbete och investeringar. I Israel finns en smältdegel av kultur som många gånger står oss närmare än andra europeiska länders.

Samtidigt står Israel inför hot och utmaningar som är långt allvarligare än vad vi svenskar kan föreställa oss. På samma sätt som många inte förstod graden av det förtryck som de baltiska staterna levde under i 50 år. Då ansåg vi att de levde i en annan värld trots att de geografiskt var grannar till oss. Israel som ligger långt borta geografiskt ligger oss lika nära när det gäller demokrati, frihet och mänskliga rättigheter som våra grannländer gör. Vi bör stå upp för Israel lika tydligt som vi bör stå upp för grannländer som är hotade. Israel är en del av världens demokratiska gemenskap där människovärdet ligger till grund för samhälle och stat.

Gunnar Hökmark, ordförande Samfundet Sverige-Israel

IngressTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!