Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTydlig känsla av optimism

- Den här gången har parterna inte råd att misslyckas. Så beskriver Sveriges nya ambassadör i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, det intensiva diplomatiska spel som pågår mellan Israel och grannstaterna just nu.
Text och bild Siewert Öholm

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice befann sig i Mellanöstern under hösten. Under tiden hann hon med förhandlingar med grannstaternas ledare men också ett besök i Betlehem. Där påminde hon om platsen "där hennes Frälsare fötts" och Jesus som "fredsfursten".

- Jag kommer onekligen till en mycket spännande situation, säger den mycket erfarna diplomaten, Elisabet Borsiin Bonnier, som tillträdde som Sveriges ambassadör i Israel under hösten.

Trots att hon vid vårt möte inte hunnit överlämna sitt krediteringsbrev från Kung Carl Gustaf till Israels president Shimon Peres, är hon mitt inne i storpolitiken. Jag möter henne efter ett möte med EU:s Mellanösternansvarige. Några timmar senare ska hon träffa USA:s ambassadör i Israel.

Däremellan hann hon ta emot oss, den första svenska delegationen företagare från tidningen Världen idags företagarresa i landet (se artikel sid 47). Samtalet ägde rum på den svenska ambassaden i Tel Aviv. Mycket handlade om hennes tankar om jobbet som ambassadör mitt i detta konfliktcentrum, men också om tankar på handelsutbytet mellan de båda länderna.

MAN MÄRKER ATT ambassadör Bonnier skaffat sig lång erfarenhet från internationellt konflikarbete. Hon visar också en tydlig optimism inför det toppmöte om konflikten Israel-Palestina som planeras till slutet av november.

- Priset för att misslyckas igen är mycket högt, säger hon, och säger sig känna en tydlig optimism hos parterna.

Hon menar att pressen överdriver svårigheterna och har fokuserat på problemen med att nå en överenskommelse innan mötet.

- Det råder god stämning mellan förhandlarna. Det är alltid ett gott tecken.

Efter många år som FN-diplomat i Génève vet hon vad hon talar om.

- Inåt kan jag märka en optimism samtidigt som parterna visar skepticism utåt.

Mycket talar enligt henne för att omvärldens situation kommer att påskynda en uppgörelse mellan Israel och Palestina.

- Just nu bygger man en gemensam plattform inför mötet. Om det blir i november eller inte, spelar inte så stor roll, mötet kommer när man pratat sig samman och verkligheten trycker på, avslutar ambassadör Bonnier.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!