Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageHjärnvägar

Den israeliska järnvägens rötter går hela vägen tillbaka till det ottomanska och så småningom, det brittiska styret. Men tåget var synonymt med britterna, så judarna föredrog "det judiska sättet att förflytta sig", dvs buss.

Detta har dock ändrats under de senaste åren. Den israeliska järnvägen har genomgått ett ambitiöst ansiktslyft, 6,3 miljarder dollar har satsats i ett expansionsprogram med bland annat ett snabbtåg mellan Tel Aviv och Jerusalem. Staten hoppas nu på att 60 miljoner passagerare ska hitta fram till tågen till 2010.
Av Simon Griver Foto IPS

Det har skett en transportrevolution i Israel. Mellan åren 2002 och 2007 fördubblades antalet tågpassagerare till 17 miljoner passagerare. Med det nya snabbtåget mellan Jerusalem och Tel Aviv, nya linjer till Negev, Galiléen och Tel Avivs södra förstäder förutspås siffrorna att öka till 60 miljoner passagerare till år 2010.

Idag består det israeliska järnvägsnätet av 47 stationer och 20 nya stationer är planerade inom de fem närmaste åren. Enligt Yael Arnon på Israel Railways är tåget det enda vettiga alternativet i ett av världens mest tättbefolkade länder:

- Tåget är snabbare, bekvämare och säkrare än bilarna. Dessutom är det mycket mer miljövänligt.

Utöver den ambitiösa satsningen på 6,3 miljarder dollar mellan 2003 och 2011 håller städerna Jerusalem och Tel Aviv på att utveckla egna lokala linjer i stil med Stockholms tunnelbanenät. Tel Avivs nät planeras att ligga under jord till en del, och Jerusalems nät ovan jord. Dessa bägge transportalternativ kommer till stora delar att bekostas av privata konsortier till skillnad mot järnvägen som staten äger.

Hastigheten och bekvämligheten på Israels dubbeldäckar-tåg med tillgång till bredbandsuppkoppling är milsvitt ifrån den första järnväg turkarna byggde 1892. Den första linjen mellan Jaffa och Jerusalem är fortfarande i bruk men få israeler använder den, då det tar mer än 90 minuter via den vindlande vägen över kullarna. Den är dock ett utmärkt sätt att ta sig till den Heliga Staden för turister.

1914 fortsatte utbyggnaden med tysk hjälp. Hejaz-linjen var tänkt att länka samman Damaskus med Medina i Saudiarabien samt två grenar från Haifa och Akko till Beersheva i söder. Efter 1917 utvecklade britterna tåget ytterligare genom att bygga en kustlinje som länkade Tel Aviv med Haifa, norr till Beirut samt söder till Suezkanalen. Den nya järnvägen tjänade britternas syften. Den växande judiska befolkningen i utvecklingsstäderna hamnade dock utanför järnvägsnätet. För att råda bot på detta utvecklades "det judiska transportsättet" med bussbolaget Egged som grundades 1933. Under 15 års tid ansågs det judiskt att åka buss och brittiskt att åka tåg.

Under den senare hälften av 1950-talet stängdes allt fler järnvägslinjer i världen ner till förmån för bilar och motorvägar. Egged befäste därmed sin position, och trots stigande bensinpriser och ökad insikt om bilens negativa miljöpåverkan fanns få tankar på att bygga ut järnvägsnätet. I samband med att över en miljon nya immigranter från forna Sovjetunionen kom till Israel ökade trycket på landets motorvägar och köer blev snarare regel än undantag. Regeringar såg sig tvungna att tänka om och idag tar den nya linjen från Modi'in till centrala Tel Aviv 20 minuter. En sträcka som kräver minst en timme med bil, tiden för att leta parkering är inte inkluderad.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!