Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageIsraeliskt bröd

Då jag för första gången besökte Israel för drygt 40 år sen fanns det på livsmedelsbutikernas hyllor bara två brödsorter; ett vitt bröd som motsvarade ett franskbröd och "svart" bröd som bakades av vetemjöl som var lite mörkare då vetet hade kvar lite mera av sädesaxen.
Av Semy Kahan, frilansjournalist

Sen dess har mycket vatten flutit i Jordanfloden och idag har brödätarna ett ytterst rikt urval av olika brödsorter. Ibland står man rådvillig framför brödhyllorna och har svårt att välja bland så många slags bröd.

Sen 1990-talet finner man i de större städerna butiker som specialiserar sig på att sälja bröd och bakverk och de får brödaptiten att växa i takt med det attraktiva urvalet. Denna brödentusiasm hör till en stigande levnadsstandard som fått människorna att bli mera medvetna om vad de äter och hur de klär sig, och brödet är ett av objekten för denna utveckling.

Massinvandringen av judar från forna Sovjetunionen sen början av 1990-talet har också bidragit till den israeliska brödkulturen. I mängden av brödsorter är det ryska inslaget, för det mesta bakat av rågmjöl, kännbar. Dessa brödsorter och olika slags hälsobröd är ganska dyra och de mindre bemedlade konsumenterna nöjer sig med det klassiska vita och "svarta" brödet. Även det nordiska knäckebrödet har så småningom börjat vinna israelernas gunst. De kan välja mellan finskt Finn Crisp och svenskt Wasaknäcke.

Det orientaliska pitabrödet av arabiskt ursprung är också populärt, särskilt bland från arabländer invandrade judar och bland araberna. Det finns hela skalan av pitor från stor beduin pita, bakad på en kupolformad järnvärmare till irakiska, jemenitiska och persiska pitor, som har en rund fickform och kan fyllas med olika slags läckerheter.

Till sabbaten och judiska helger bakas speciella vetebröd, "challa" i flätad form. De har en hedersplats vid sabbatsmåltiden. En del människor bakar challan hemma men många stora köpcentra har utrustat sig med bake-off ugnar som lockar dem som gillar ugnsvarmt, jättefärskt bröd.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!